Чета и слушам суперлативите за концерта на Лили Иванова в

...
Чета и слушам суперлативите за концерта на Лили Иванова в
Коментари Харесай

Валерия Велева: За Лили Иванова.. за фалшивите и истинските неща

Чета и чувам суперлативите за концерта на Лили Иванова в Арена “Спартак ” в Кърджали.

 

“Лили - кълбо от неповторим музикален гений, прелест, разум, просветеност, стоманен темперамент, мъдрост, нежна хубост, перфекционизъм, отдаденост, любов… и още, и още…

Но най-важното е, че си я имаме, че продължава да ни омагьосва с песните си! ”

 

“Благодаря за прелестното преживяване! Една сбъдната фантазия да бъда на концерт на Лили Иванова, една богиня на която се удивлявам и почитам! Браво...продължавайте да радвате хората, които Ви обичат! ”

 

“Арената, кръстена на гладиатор, разлюляващ Римската империя с борби, в наши дни е разлюляна от мелодичния сетивен глас и прелестната музика на Лили. Браво Лили! ”

 

“Това концерт на стадион ли е? Вижда ми се много огромно. Толкова доста аудитория! Браво!Успех! ”

 

Да, такива суперлативи за Лили Иванова има след всеки нейн концерт. Вече 60 години!

В Кърджали обаче беше по-различно.

 

И за това “различното ” желая да опиша.

 

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО

 

Идеята за този концерт се роди напълно непринудено. Той не беше включен в националното й турне за тази година.

На 22 юни в Кърджали бе показана книгата “Лили Иванова. Моят персонален дневник ”. Преди срещата с многочислените читатели, които се оказаха ненаситни да слушат разкази за Лили Иванова, екипът й се срещна с кмета  на града доктор инж. Хасан Азис. Той попита за какво тази година Лили Иванова е “заобиколила ” Кърджали и не може ли да се откри дата, с цел да почете феновете си в града.

Последва телефонен диалог с Лили. Тя се съгласи, само че сложи изискване - да пее в огромна зала. Оказва се, че към този момент е пяла в най-голяма зала в града, която събира 1200 души. 

 

“Нямате ли по-голяма? ”, пита Лили.  

“Имаме ”, споделя някой от екипа на кмета и се сеща за Арена “Спартак ”, която събира към 4000 души.

“Там желая да пея, щом ме каните ”, споделя Лили със звънък глас, само че с  решителност, която не търпи възражения.

И хвърля в смут всички сътрудници към кмета, тъй като те знаят, че Арената е занемарена от 12-13 години. За последно през 2009-а година  там се е провело огромно партийно мероприятие с присъединяване на Ахмед Доган.

И след това Арената е зарязана…

 

От екипа на Лили вършат информация с вероятните дати за нейното посещение пред публиката в Кърджали и се прецизира... 13 септември.

О, смут! За два месеца и половина Арената би трябвало да бъде приведена във тип, заслужен да одобри Лили Иванова! Секретарките на кмета почват да кършат нервно ръце…

Чиновник от общината споделя: " Това не е допустимо! Там всичко е буренясало, в този момент сме в отпускарки сезон, няма от кое място да намерим служащи за ремонта ".

“Ще намерим и ще приемем Лили Иванова на 13 септември ”, отсича  кметът и поставя точка на мненията в екипа си.

И с цел да няма разколебаване - след края на представянето на книгата, той оповестява новината за концерт на Лили в града и това гръмва в локалните медии.

 

АРЕНАТА - КАТО В ДЖУНГЛА

 

На идващия ден, когато представители от общината отиват да видят положението на Арената, схващат, че е по-тежко, в сравнение с са си го представяло.

Амфитеатърът е обраснал с дървета човешки растеж, седалките са изпочупен, сцената - занемарена. Веднага стартира непосилен труд по изсичане на буренаците, възобновяване на седалките, построяват се нови “римски ” колони на сцената, построява се нова гардеробна с нов хигиеничен възел. Слага се ново осветяване. 

 

След два месеца стадионът посреща екипа на Лили Иванова лъснат, оцветен, греещ. Пред сцената са подредени бели столове с меки възглавници на седалките.

 

ГРИМьОРНАТА: ЧУВСТВАЙ съдебна експертиза КАТО У ДОМА СИ!

 

Гримьорната, боядисана и натъкмена, е обзаведена с чисто нова мебел, подбрана в бароковия ретро жанр на Лили Иванова. Тоалетката, огледалото, масичката, дивана - всичко желае да каже на обичаната певица: “Чувствай се като вкъщи си! ”

“За нас Лили Иванова е огромна звезда и нашето отношение към нея е като към огромна звезда ”, изясни цялата нервност на подготовката и изтънченост на ситуацията кметът Азис.

 

Лили усети това особено отношение към нея. Тя е изключително сензитивна, когато към нея се прояви почитание и връща многократно този жест. Почувства, че в този безоблачен град хората са положили старания, с цел да я видят и чуят и това прочувствено й влияе.

Публиката също беше неповторима - от осеммесечната Нехир до достолепни беловласи хора, който подпираха годините си на бастуни и постепенно, постепенно се изкачваха по трибуните, с цел да се настанят и да преживеят миговете на висша приятност.

 

ЛИЛИ - ИНЖЕКТИРАНА С ЕНЕРГИЯ

 

Лили Иванова дойде в Кърджали след обяд, незабавно стартира подготовка, която свърши малко преди концерта. После грим, обличане, качи се на обувките с 20 см ток  и излезе на сцената, грееща от благополучие.

 

И още с първата ария отпусна гласа си по този начин, като че ли искаше да стигне до звездите, да изпълни с музика и страст голямото свободно пространство пред нея. И го направи - безогледно, красиво, сантиментално и въздействащо до изтръпване на мозъка. Разчленяваше музикалната фраза по този начин, че тя се забиваше накъде надълбоко в сърцето, оставяйки й правото да те води в личните ти усеща.

4000 души дишаха с нея. За елементи от секундата, която тя си поемаше мирис и притихваше - арената не дишаше в галактическо мълчание… с цел да избухне в аплодисменти, когато гласът на Лили към този момент е отлетял във висините. Това беше неповторима трескава обща пулсация на певица и аудитория, парализиращо неспокойствие на общо съпреживяване.

 

И тъй като сцената беше малко надалеч от първите редове на феновете, в един миг импулсивно Лили изиска да се слее с публиката. Насочи се към стълбицата за слизане, безусловно уверена в стъпките си, даже отхвърли помощта на защитата и пееща, тичайки слезе при хората. Жадна да грабне от тяхната страст и да покаже своя възвишен образец за неуморност и тотална отдаденост на изкуството.

 

ПЪЛНИ съдебномедицинска експертиза С ФАЛШИВИ НЕЩА

 

В един миг микрофонът й отхвърли.  Тя даде знак на тонрежисьора Ачо, че има проблем, той се приближи до нея и до момента в който тя продължаваше да пее, смени батерията и й върна микрофона. Лили довърши песента си, без никакво терзание, само че това незабавно провокира коментара й: “Пълни сме с подправени неща в страната – микрофонът спря, батериите подправени, добре, че ние тук сме същински “. Без да осъзнава, в този миг Лили Иванова постави диагноза на цялото ни общество - подправени политици, подправени предприемачи, подправени връзки, подправено изкуство. 

Тя обича да се майтапи, изключително със себе си, само че е сериозна и към другите и с тънкото си възприятие за комизъм слага безкомпромисно нещата на мястото им.

 

ХИТЪТ “КАМИНО ”

 

Тази година шлагерът в турнето й е “Камино ” в нов аранжимент. Слушала съм осъществяването й няколко пъти в зала, само че това което Лили направи в Кърджали, под звездите, беше неописуемо като влияние. 

Цялата мощност и хубост на гласа й се извиси довечера.

И се сетих за една преживелица с нейното “Камино ” през 1973 година, когато отива на фестивала на естрадната ария във Виня дел Мар -  Чили. Публиката я посреща враждебно, тъй като е единствената представителка на страна зад Желязната завеса. Освиркват я, дюдюкат й, тропат. Тя не се тормози. Запява “Камино ”, освиркванията не престават. И … внезапно стопират. Настъпва тишина. Само гласът на Лили лети над публиката “Ай, Камино, Камино ”. Песента свършва. Тишината продължава секунди и внезапно всички скачат на крайници и стартират продължителни аплодисменти и възторженостти. В очите на Лили заблестяват сълзи. За първи път в история на фестивала  журито взема решение да даде изключителна премия и тя е за Лили Иванова от България и нейното “Камино ” и “Обичам те ”.

 

По същия метод изригна и публиката в Кърджали, изпращайки с нестихващи аплодисменти “Камино ”: “Ай, пътниче, пътниче!/ Ти, който идваш, / слушайки моята китара/ в планинската земя, / и луната ме придружава/ ай, Камино, Камино… ”

 

Цялата тази прочувствена приказка приключи с още нещо нетрадиционно за Лили Иванова. Знае се, че с изключение на музикантите, тя не позволява никого на сцената до нея. На 13 септември направи изключение - предложения кмета на Кърджали, с цел да му благодари, а той пък не скри възхищението си и изреди кметовете на всички общини в региона, с чиито старания този концерт стана факт. Това беше жест, който Кърджали ще помни.

 

А Лили… след концерта и прочувствената еуфория, събра добродушно багажа си от гримьорната, преоблече се и грееща от вдъхновение отпътува за София. Без да покаже капка умора…

Сигурна съм, в случай че й бяха споделили - почваме нов концерт в този момент, отговорът щеше да бъде единствено един “Готова съм! ”

Защото на сцената Лили е същинска и за песента й няма отмалялост.

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР