Честваме днес един от най-големите празници в православния календар. Имен ден

...
Честваме днес един от най-големите празници в православния календар. Имен ден
Коментари Харесай

Архангеловден e! Празнуват над 50 красиви български имена

Честваме през днешния ден един от най-големите празници в православния календар. Имен ден честват всички, които носят имената:

Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Емилиян, Емилияна, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Миланка, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Руска, Руслан, Серафим.

На 8 ноември по традиция означаваме Архангеловден. На този ден църквата отдава чест на светите ангели и най-много на св. архистратиг Михаил, който счита за водач на небесните сили. В българските вярвания Свети Рангел (както било същинското име на Архангел Михаил) бил един от братята светци-юнаци, на който при подялбата на света се паднали мъртвите души.

Вярвало се, че той взима душата на умиращия, подавайки му нормално ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от популацията като ангел на гибелта и отсам идват националните му названия – душовадник, вадидушник.

Според националния фолклор, Архангел Михаил бил хубав, млад момък, който изважда душата с нож или сабя от тялото на човек. Поверието гласи, че в случай че мъртвият си отива с усмивка, значи свети Рангел му е дал ябълка, а в случай че умира в спазми, светията му е подал да изпие горчива чаша.

Смятало се, че откакто извади душата, светията, именуван още и Душевадника, отвеждал душата в отвъдното, където го чакал Св. Петър. Заедно премервали на везните греховете на душата и след това я изпращали в Райската градина или във безконечните страдания на Ада.

Вярва се, че почитането на настойника на мъртвите ще обезпечи здраве и добър живот на живите, че ще му е по-леко на човек, когато пристигна неговия ред да го навести.

На този празник се вършат се общи трапези, в чест на светеца и се подготвя курбан. Жените подготвят ритуален самун „ рангелово ястие “ (рангелов хляб), „ боговица “ (богова пита), непосредствен по пластика на фигурите до този за помен или заравяне. От едно време се има вяра, че точно след Архангеловден стартират „ Мратинци “ и „ Вълчите празници “.

„ Марица “ честити празника на всички! Честито и на основния ни редактор Руси Чернев! И да почерпи!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР