Честваме 140 години от освобождението на България. В същото време

...
Честваме 140 години от освобождението на България. В същото време
Коментари Харесай

Ето защо Санстефанският договор е подписан на 3 март

Честваме 140 години от освобождението на България. В същото време на датата 3 март, Русия подписва Брест-Литовския кротичък контракт от 1918 година. Стават и 100 години от това значимо съглашение. В клаузите му Русия капитулира в Първата международна война пред Царство България, Германската, Австро-Унгарската и Османската империя. С този мир Болшевишка Русия оцелява. 

Директорът на кюстендилското читалище “Зора 2003 ” Иван Сапунджиев събира непрекъснато историци, издава брошури по разнообразни тематики и изследва непознати аспекти от нашата история. Той напомни съвпадението на тези две дати и опита да потвърди тезата, че България е изплатила дълга си към своите освободители. 

- Г-н Сапунджиев, Санстефанският кротичък контракт е подписан на 3 март и в това време на тази дата 40 години по-късно - Брест-Литовският мир. Хем на тази дата сме освободени, хем Русия дефакто капитулира пред нас? 

- Договорът за нашето избавление е подписан на 3 март, тъй като  ден по-рано е почнало ръководството на император Александър Втори (датата е 2 март 1855 година). Затова руснаците са бързали да го подпишат - с цел да има съвпадане. Победителите постоянно търсят някаква символика. През 1940 година при подписването на разгрома на Франция Хитлер кани французите да подпишат в същия вагон, в който Германия капитулира през Първата международна война. След войната французите нацепват вагона на тресчици. За да стартира Руско-турската война през 1877 година се организират предварителни договаряния с Германия, Австро-Унгария и Англия. Лондон желае остров Кипър и руснаците се съгласяват. За да стартира войната, Османската империя взема огромен заем от Англия. Първо закупуват пушки “Енфийлд ” (300 000 броя - б. р.), а след това по-модерните “Пийбоди-Мартини ” от “Провидънс Туулс ” (600 000 броя - б. р.) в Съединените щати. Това е целеви заем, както в този момент ни ги дава Европейският съюз. Другата част от парите отива за лечебни заведения и учебни заведения. Затова, с цел да се подпише този контракт, се прави сметка каква част от империята може да бъде пожертвана, с цел да продължи да си връща големия заем. Така се стига до извода, че може да бъде дадена за без значение Княжество Мизия и региона на Софийското поле. То ще е като подвластна страна. Решава се Румъния да получи цялостна самостоятелност, като против това тя взема заем, с цел да закупи за 12 милиона златни франка железопътната линия Виена-Букурещ дружно с целия преносим състав. По този метод всяко едно деяние, в което има национално съзнание и страст, е обвързвано и с доста пари. Така вземат решение коя част от Османската империя да остане в границите. Това са Македония, Румелия и Беломорска Тракия. 

Цялото изявление можете да прочетете ТУК.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР