Честваме 110 години от обявяването на Независимостта на БългарияДнес, 22

...
Честваме 110 години от обявяването на Независимостта на БългарияДнес, 22
Коментари Харесай

Честваме 110 години от обявяването на Независимостта на България

Честваме 110 години от оповестяването на Независимостта на България
Днес, 22 септември, България чества 110 години самостоятелност, възраждането на българската държавност. Цялата история на България, която е една от най-старите страни в Европа, е белязана от битката за самостоятелност.

В цялата страна ще има публични празнувания и тържества, и най-малко за ден българският възторг и национализъм ще се възродят.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще вземат участие на 22 септември 2018 година във Велико Търново в тържественото честване на 110-ата годишнина от оповестяването на Независимостта на България.

В 19.30 часа Цвета Караянчева ще участва на тържествената заря-проверка на площад „ Цар Асен І ”. Председателят на Народното събрание ще произнесе слово във връзка годишнината от оповестяването на Независимостта. Присъстващите ще следят и аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина ”.

Сутринта в 7.30 часа заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и народни представители ще участват на празничната света литургия и водосвет в църквата „ Свети Четиридесет мъченици ”. Литургията ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

В 10.30 часа заместник-председателят на Народното събрание ще бъде на военния обред за издигане на националното знаме на Република България и ще приветства жителите и гостите на града. Той ще сервира цветя на Пирамидата на Независимостта в крепостта „ Царевец ”. Заместник-председателят на Народното събрание ще се включи в празничното шествие до паметника на „ Майка България ”, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

Пред паметника на жертвите от 1913-1914 година в село Аврен, община Крумовград, от 10.45 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще взе участие в Националния тракийски женски събор-поклонение. Тази година Тракийският женски съюз отбелязва 85 години от основаването си и честванията се организират под патронажа на вицепрезидента.

В София 22 септември ще бъде маркиран на площад „ Княз Александър I ”, където Столична община провежда тържествено честване с стратегия пред Паметника на Независимостта, в която ще вземат участие Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов, хор „ Света София ” с живописен началник Валентин Бобевски, актрисата Силвия Лулчева.

Военен обред ще извърши Националната гвардейска част.

Слова ще произнесат доцент доктор Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община и доцент доктор Владимир Златарски от Института за исторически проучвания на Българска академия на науките.

Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.

С Ден на отворени порти на 22 септември от 10.00 до 17.00 ч., Националният военноисторически музей ще означи 110-ата годишнина от Независимостта. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР