Често забравяме този факт, но тайната за красивата и сияйна

...
Често забравяме този факт, но тайната за красивата и сияйна
Коментари Харесай

Куркума - суперхраната за перфектна кожа


Често забравяме този факт, само че тайната за красивата и сияйна кожа постоянно се крие в кухненския долап. Куркумата е позната в индийската просвета с лечебните си свойства още от IV век. Жълтата фалшификация пречиства кръвта, усъвършенства храносмилането и поддържа ставите и костите здрави. Тя даже се употребява в някои хиндуистки ритуали, да вземем за пример на сватбите - пециална паста от куктума, мляко и розова вода се нанася върху лицето, шията и ръцете на булката и младоженеца. Целта е да бъдат защитени от зли очи и любовта им да трае дълго.



Извън ритуала, това алегорично намазване има и друга функционалност като бонус, а точно подхранването на кожата. Куркумата съдържа огромно количество витамин C и B6, а също и минералите желязо, калий и манган. Всички те в композиция карат кожата да сияе. Затова и толкоз постоянно е използвана в козметичната промишленост.

Съставът на сияйната кожа

Куркумата е една от най-мощните оръжия за противопоставяне на окисляването на кожата. Като защищава епидермиса от агресорите на външната среда (най-вече от слънцето), куркумата оказва помощ за попречване на преждевременното стареене на клетките и подтиква производството на колаген и еластин. Тази фалшификация е ефикасна и в битката с хиперпигментацията, защото потиска производството на меланин - пигментът, виновен за появяването на кафяви петна, които изникват по кожата след прекалено излагане на слънце. Благодарение на противовъзпалителните си свойства, куркумата успокоява пристъпите на екзема и предотвратява запушването на порите, водещи до появяването на акне. Освен всичко изброено, индийската фалшификация задържа тена по кожата за по-дълго време.



Как да използваме куркумата върху кожата?

Има голям брой способи да нанасяте подправката върху кожата си, да вземем за пример като си извършите домашна маска. Необходими са ви единствено куркума на прахуляк, мед и кокосово мляко. Една чаена лъжичка от трите се изсипват в подобаващ съд и се смесват до приемането на хомогенна паста. След това се нанася върху почистена кожа за 15 до 20 минути, преди да се изплакне, с цел да придаде лъчезарен загар и да понижи акнето или раздразнението.



Можете също по този начин да добавяте жълтото прахче в овлажняващия си крем. Това е най-лесния метод да я въведете в ежедневната си рутина. Разбира се, на пазара има голям брой артикули, в чийто състав влиза куркумата. Но за какво да не си забъркате “коктейл ” за сияйна кожа сами, в домашно условия?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР