Често ви се случва след купон у дома да останат

...
Често ви се случва след купон у дома да останат
Коментари Харесай

Как да съхраним отворена бутилка вино?

Често ви се случва след ваучър вкъщи да останат няколко недоизпити бутилки от друг тип вино или обичате да консумирате по чаша вино през ден-два? Как да съхраните за по-дълго време към този момент отворена бутилка, без виното да промени качествата си?

Виното се нуждае от О2, с цел да покаже най-хубавите си черти и да отвори ароматите си, само че същият този О2 е и най-големият зложелател при съхранението му. При дългогодишен допир с въздуха виното се окислява и трансформира усета си.

Първо и най-важно предписание е никога да не оставяте отворена бутилка за дълго време незапушена, даже и в ледник! За най-просто затапване естествено може да употребявате корковата запушалка или капачката с винт на самата бутилка, или пък огромното многообразие от така наречен стопери, които може да откриете в профилираните магазини за вино и аксесоари.Помнете, че без специфични грижи, един път отворени, белите виновност могат относително да се запазят за 2-3 дни, леките червени – за 3-4, плътните отлежали червени – за 4-5, а пенливите, за жалост, единствено няколко часа.

Един дребен трик за понижаване на до момента на виното с кислорода е да прехвърлите останалото ви вино в по-малък съд или бутилка, която да напълните по опция догоре. Може и да го прелеете в съд от мека материя, който да смачкате, тъй че да не остане в него място за О2.

Има богата гама от уреди, които могат да изкарат кислорода от отворената бутилка. Най-удобните за домашно прилагане, които и ние горещо предлагаме, са така наречен ръчни помпички на правилото на вакуума в комплект с накрайници – каучукови тапи, с които неведнъж може да затваряте и отваряте няколко бутилки в продължение на седмица.

Ако отваряте постоянно бутикови, колекционерски виновност с по-сериозна стойност, съществуват различни типове професионални машини – диспенсъри, работещи по едно и също време с няколко отворени бутилки. Повечето такива работят с азот, който избутва кислорода от бутилката. Подобни диспенсъри (Winebot) се създават даже и у нас.

Във всеки случай, никое от горните средства няма да ви е належащо, в случай че успявате да изпиете до дъно бутилката и това ви носи наслаждение, изключително в случай че е и споделена с другари... И не забравяйте, че „ всяка празна бутилка е една разказана история ”!

Блогът е план на сестрите Елица и Валентина Лозанови. В него те описват истории за вино, пътешествия, снимка, за хора с хрумвания и за дребните елементи от всекидневието, които го вършат красиво. Елица е правист по обучение и специалност, а по душа – странник и фотограф. От няколко години снима под името eLights, тъй като всяко момиче има потребност да основава нещо красиво и най-добре е да го прави с доза артистизъм. Работата на Валентина е обвързвана с маркетинг и продажби в хотелиерството. Преди три години тя и брачният партньор й реализират една остаряла своя фантазия – откриват единствения у нас магазин, профилиран единствено за българско вино, Vino Orenda Wine Shop. Тримата споделят пристрастеността към пътешествията, фотосите и хубавото вино, както и убеждението, че България е плодородно място и за трите. Нужно е единствено предпочитание да пробвате живота на драго сърце.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР