Често сутрин имате чувството, че не сте се наспали достатъчно

...
Често сутрин имате чувството, че не сте се наспали достатъчно
Коментари Харесай

Тези 10-ина минути допълнителен сън могат да унищожат целия ви ден

Често заран имате възприятието, че не сте се наспали задоволително и с готовност да откраднете още една минута от съня навивате втора тревога. Но колкото и сладки да са тези 10-ина минути спомагателен сън, те могат да унищожат целия ви ден, твърди Мери Карскадон, професор лекар по психиатрия и човешко държание в университета Браун.

Човешкото тяло има няколко механизма за естествено утринно пробуждане. Два часа преди тялото да бъде готово да се разсъни, се покачва температурата на мозъка, за той по-лесно да се задейства и да се чувствате по-малко сънливи.

Постепенно нараства и температурата на тялото, мозъкът отделя хормоните кортизол и допамин, които дават сила за ново начало на деня.

Но в случай че не сте се наспали задоволително и часовникът ви звънне в този миг, температурата на тялото към момента се намира на равнището на тази нужна за бездънен сън. За това настръхвате от мраз, когато излезете отдолу под завивките, а леглото ви притегля като магнит. Ако тогава изключите будилника и заспите още веднъж, мозъкът и тялото ви се връщат към положение на унесеност. Всяка последваща тревога единствено ускорява това положение, което учените назовават " инерция на съня "  и която може да продължи цели четири часа след ставане от леглото.

Изследванията демонстрират, че този сън с спирания продължава целия ден, а вие се чувствате изтощени и мързеливи. Учените поучават вместо да навивате няколко аларми, просто да настроите будилника за звънене 20 минути по-късно.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР