Често солта е безпричинно обвинявана за много заболявания. Масово много

...
Често солта е безпричинно обвинявана за много заболявания. Масово много
Коментари Харесай

Какви ползи има натрият за тялото?

Често солта е неоснователно упреквана за доста болести. Масово доста хора не престават да считат и до през днешния ден, че потреблението на каквато и да е сол е причина за високо кръвно, за наднормено тегло или пък за проблеми със зрението. Истината е, че солта е есенциален минерал. В химията е прочут като натрий.

Когато го консумираме в умерени количества, натрият играе доста значима роля за вярната работа на цялото ни тяло. Грижи се за всички системи и органи. Лошата популярност на солта – както всеки различен детайл, и тя може да бъде рискова, когато я консумираме в прекомерни количества. Но чуйте изгодите – с цел да разберете за какво не трябва да я избягвате.

Кръвно налягане

Солта се разтваря в кръвта и играе значима роля в поддържането на артериалното налягане. Натрият притегля и задържа водата, като по този метод оказва помощ да поддържаме верен баланс сред вода и кръв в тялото си.

Нервна система

Мускулите и нервите се нуждаят от избрани електрически импулси, с цел да действат вярно. Те се подават от минерали и витамини, като от там идва и името на електролитните питиета, които ни оказват помощ при невралгии, мускулни болки и дехидратация. Вероятно ви прави усещане, че в състава на всяка от тях се съдържа сол. Причината – ниските равнища на натрий могат да причинят мускулни конвулсии и крампи, главоболие, нервност, гадене, отмалялост. В доста тежки случаи и при свръх ниски равнища на натрий може да се стигне даже до положения като комплициране, халюцинации, припадъци.

 солта е източник на натрий

Сърдечна система

Смята се, че прекомерно ниските равнища на сол в тялото могат да бъдат рискови за сърдечно-съдовата система. Вероятно сходно изказване ви звучи безусловно парадоксално. Истината е, че учени откриват, че хората, които не употребяват никаква сол, са застрашени от огромни сърдечно-съдови произшествия, като инфаркти или инсулти. Те пресмятат, че оптималните количества за крепко сърце са сред 3 и 6 грама натрий на ден.

Важно е да се знае, че в някои типове сол се съдържа йод. Тя е есенциална за цялото ни тяло, като през последните години учените направиха връзка сред понижената консумация на сол и проблемите с щитовидната жлеза. Тъй като те се държат главно от йоден недостиг, сходни здравословни недоволства зачестяват след навлизането на наклонността за цялостно ограничение на солта. По този метод лишаваме тялото си от главния източник на йод.

Разбира се всички тези изгоди не трансформират обстоятелството, че в огромни количества солта вреди. Помнете: ключът към здравето постоянно е в салдото.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР