Често съм казвал, че във всеки от нас живее един

...
Често съм казвал, че във всеки от нас живее един
Коментари Харесай

Хората имат нужда от ваксина за критично мислене срещу вирусa на конспирациите

Често съм казвал, че във всеки от нас живее един дребен теоретик на конспирациите и с това желая да кажа, че всички ние имаме някои общи психически черти, с които можем да се поддадем на интрига. Някои, несъмнено, повече от други, написа доктор Стивън Новела, научен клиничен невролог в Медицинския факултет на университета Йейл, президент и съосновател на Скептичното общество Нова Англия, водещ и продуцент на седмичен теоретичен подкаст, " Скептичен справочник към Вселената ", старши помощник и шеф по научна-медицина в просветителната фондация " Джеймс Ранди " и създател на " Института за просвета в медицината ".

Влизането в тайна " заешка дупка " е наклонност, против която може да се наложи да се борим. Изследователят на конспирации Асбьорн Дирендал, професор в катедрата по философия и религии " Норвежки университет за просвета и технологии ", е склонен. Той откри, че в случай че попитате субектите за задоволително конспирации, всеки в последна сметка има вяра в някакъв скрит план. Дирендал счита, че всеки има вяра в интрига най-малко " малко ", само че не всеки има вяра в по този начин наречената велика интрига или е сложил една или няколко огромни конспирации в център на своите вярвания.

Съществува обаче една обща наклонност да се одобряват някои вярвания, които не се основават на твърда логичност и доказателства, а тъй като това се вписва в нашите пристрастия: Всички ние сме по-уязвими да имаме вяра в това, което считаме за вярно, изключително когато е заложена нашата еднаквост, а страстите са мощни. Може да се изясни малко като страстите, свързани с футбола.

Под " футбол " той има поради европейски футбол (за моите американски читатели), само че това няма значение за аналогията. Всеки състезателен почитател е изпитал това - вашият тим е по-добър и постоянно по-заслужил. Другият тим има шанс, играе мръсно и съдиите незаслужено отсъждат в тяхна изгода. Това явно е користолюбие и колкото по-голям почитател сте на вашия тим, толкоз повече вашата еднаквост и страсти са свързани с тяхната победа или загуба.

Това са едни и същи фактори, които способстват за тайното мислене - когато включват вашата еднаквост и страсти, вашето мислене става все по-пристрастно. Това може да се дължи на съществуващи вярвания или тъй като образувате нова еднаквост, обвързана с избрана тайна доктрина или тайни теории като цяло. Тогава се появяват и други фактори, като користолюбие към потвърждението, субективно валидиране, подсилване в общественост, резултатът на ехокамерата и характерните резултати от тайното мислене, което изолира вярвания от опровергаване.
 Гейтс стартира да изследва какво стои зад ковид конспирациите
Гейтс стартира да изследва какво стои зад ковид конспирациите

Чуди се в действителност ли хората имат вяра в проследяващи микрочипове и се заема със обществените медии

Важно е да се означи, че това може да бъде самоукрепваща се серпантина. Има доста способи да се измъкнете, само че в случай че не ги употребявате, в последна сметка ще повярвате в най-абсурдните и елементарно опровержими изказвания. Най-лесният образец са. Някои членове на тази интрига имат вяра, че няма гравитация и че Земята просто се форсира нагоре с 1G. Около плоската Земя има ледена стена, предпазена от бойци на НАСА, които стопират всеки, който желае да научи истината. За тях всички фотоси на кръглата Земя са подправени, а цялата авиоиндустрия е съизвършител в тази интрига на някакво равнище, същото се отнася за множеството учени и то от епохи, както и всеки с телескоп в задния двор (иска да ги излъже).

Преди мислех, че конспирацията с плоската Земя е върхът на парадоксите, само че. Те имат вяра, че светът скрито се ръководи от клика на педофили, почитащи сатаната, че Доналд Тръмп е някакъв избавител, който като президент се опитвал да ги изобличи. Това, несъмнено е неуместно, само че Q продължава - просто би трябвало да продължи да натиска заговора по-дълбоко, разширявайки описа. По някакъв метод би трябвало да разшири " телевизионния сюжет ", който се надува до спомагателни сезони, с цел да се запазят приходите.

Големите конспирации не са безобидни, 76% от републиканците в скорошно изследване показаха известна степен на разбиране, че изборите през 2020 година в Съединени американски щати са откраднати. Не се заблуждавайте - това е неуместна грандиозна интрига, опровергана с голям брой доказателства. Над 60 правосъдни каузи не разкриха никакви доказателства за машинация, личните хора на Тръмп (главният прокурор и назначеният за вътрешната сигурност, отговарящ за сигурността на изборите) обявиха, че няма всеобщи измами. Републиканците на държавно равнище, отговарящи за удостоверяването на резултатите, обявиха, че са точни.

Проучването също по този начин откри характерности, които подхождат на проучванията на конспирацията като цяло. Републиканците, несъмнено, бяха доста по-склонни да мислят, че изборите са фалшифицирани, по-чести измежду хората с по-малко обучение, които не харесват демократите и които се дефинират като бели националисти. С други думи - колкото повече вашите страсти и еднаквост са в сходство с измислицата за откраднатите избори, толкоз по-вероятно е да повярвате в нея.
 Зукърбърг и Дорси ще свидетелстват пред Народното събрание на Съединени американски щати
Зукърбърг и Дорси ще свидетелстват пред Народното събрание на Съединени американски щати

Как Twitter и Фейсбук се борят с екстремисти поради Капитолия и ковид

Образованието е забавно, както тъй като е фактор, по този начин и тъй като е дребен фактор. Дриендал изброява характерностите на тайния теоретик:

Той е по-малко просветен. По-често живее в общества с по-малко сполучливи демокрации, което въздейства на доверието в другите и във управляващите.

Принадлежат към групи, които считат, че би трябвало да имат повече мощ и въздействие. По-често членува в специфични политически организации или религиозни групи. По-често се базира на вътрешен глас - като " това чувство в стомаха " - когато взема решения.

Вижда някакви връзки сред неща, където такива връзки не съществуват и е по-нарцистичен и параноичен от другите хора. По-често получава своята информация от обществените медии.

Всички фактори са значими и всеки без значение от образованието, може да има вяра в доктрина на конспирацията. Но признавам, че в действителност е мъчно да се отърсиш от чувството, че хората, които имат вяра в избрани конспирации, на някакво равнище в действителност страдат от интелектуална непълнота. Това може да е просто непознаване на обстоятелства или обща научна неначетеност. Помислете какво би трябвало да се случи, с цел да повярвате, че светът е плосък. Но в действителност мисля, че най-големият фактор е способността да мислите сериозно за личните си мисли.

Образованието като цяло може леко да усили уменията ни за сериозно мислене, образованието в действителност оказва помощ, само че единствено малко. Може би би трябвало да променим образованието, с цел да създадем сериозното мислене надалеч по-централно и значимо. Образованието би трябвало да бъде голям фактор - би трябвало да учим хората на първо място да мислят ясно, разумно и сериозно. Трябва да учим по какъв начин да правят оценка искания и информация и по какъв начин да слагат под подозрение личните си убеждения.

Сега обществените медии вършат това още по-наложително. Винаги е имало нелепи грандиозни тайни теории, само че обществените медии са реактивното им гориво. " Заешките дупки " и самоукрепващите се системи във всевъзможни вярвания към този момент са автоматизирани в логаритми за обществени медии.

Хората жадуват за тайни видеоклипове като комарджии на игрални автомати или плъхове, които натискат бутона, който им пуска допамин. Инфраструктурата на обществените медии се е развила, с цел да усили оптимално ехокамерите, поляризацията, теориите на конспирацията и да доближи колкото се може повече хора.

Имаме потребност от ваксина за сериозно мислене за този душевен вирус.
 Cambridge University: Неграмотни и без аналитично мислене не имат вяра в Covid-19
Cambridge University: Неграмотни и без аналитично мислене не имат вяра в Covid-19

Възрастните хора са по-малко склонни да имат вяра на дезинформация за коронавируса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР