Често ли се случва да се съмнявате в себе си?

...
Често ли се случва да се съмнявате в себе си?
Коментари Харесай

3 здравословни вида съмнение в себе си, които могат да подобрят живота ви

Често ли се случва да се съмнявате в себе си? Това не всеки път е неприятно и не трябва да се упреквате. И най-самоуверените хора понякога се изтезават от подозрения. То е нещо като перфекционизма: има нездравословни типове, с които пречим най-много на самите себе си. Но също по този начин и здравословни, които ни тласкат напред, вършат ни по-силни и ни оказват помощ да се развиваме. Следните самосъмнения можем умерено да превърнем в табиет:

1. Правя ли от мухата слон?

Пропуснали сте краен период, не запомнили сте нечий рожден ден, нямате време за най-хубавата си другарка, не ви стигат парите за готин брачен подарък, скъсали сте с гаджето. Все неща, които извънредно ви стресират и ви основават чувството, като че ли светът се е срутил. Но в реалност над 7 милиарда души въобще не подозират за съществуването ви. Склонни сте да преувеличавате проблемите, грешките и гафовете си и да ги възприемате като злополука, до момента в който нормално става дума за дреболии (освен в случай че не сте оня прочут хирург от незабавно поделение, от чиито златни ръце зависи човешки живот). Няма да ви навреди, в случай че при една или друга „ злополука “ просто се запитате: в действителност ли ситуацията е толкоз неприятно, или може би драматизирам?

2. Правя ли неверни тълкувания?

Кой не го е преживявал: някой прави недомислена забележка от рода на „ За теб ще е най-добре да си вземаш отпуска всеки месец “. Веднага си мислите: „ Това значи ли, че не нося на натоварване? Или че съм ленив? “ Всъщност изказващият се не е имал желание да ви атакува, а просто е показал вежливост. („ Какъвто си авантюрист, най-добре си вземай по-често отпуска, с цел да можеш да пътешестваш! “). Ето за какво ПРЕДИ да се разсърдите и да се почувствате афектирани, не е неприятно да се запитате дали сте изтълкували вярно казаното. А в случай че въпреки всичко се съмнявате, просто попитайте.

3. Това дали в действителност има общо с мен?

Вторник заран в офиса, слънцето грее, а обичаната ви колежка не ви приказва и се държи дръпнато. В сходна обстановка питате ли се незабавно дали не сте я обидили с нещо? Хм, може би е по-правилно да се замислите дали в действителност всичко се върти към вас. Възможно е колежката да има неприятности с приятеля си, да я боли стомах или просто да не се е наспала. Всеки човек си има своите грижи и единственият, върху чийто живот и въодушевление имате въздействие, сте самите вие.  В случая ще бъде потребно да се усъмните рационално ли е безусловно да отнасяте непознатото държание към себе си. А в случай че продължавате да се колебаете – отворете си устата и попитайте! 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР