Често купуваме съдове за готвене без да знаем дали материалите,

...
Често купуваме съдове за готвене без да знаем дали материалите,
Коментари Харесай

Най-добрите и безвредни съдове за готвене

Често купуваме съдове за готвене без да знаем дали материалите, от които са създадени, са нездравословни или не, като се ръководим от цената. Как да изберем безвредни съдове за готвене и материалите от които са създадени?

Кухненските съдове от неръждаема стомана са устойчиви на окисляване, при готвене продуктите не губят свойствата си, усета и даже витамините. Осигуряват дълготрайно и надеждно предпазване на варените артикули, също така са и красиви. Да, съдовете от неръждаема стомана, явно имат преимущества, само че за жалост никелът, съдържащ се в тях, е алерген и може да провокира дерматоза. Не използвайте такива съдове прекомерно постоянно.

Доста положителни са и емайлираните съдове. В тях можете да готвите и съхранявате всякаква храна, без да се страхувате да приготвяте маринати и кисели краставички даже. Но един от главните дефекти на тези съдове е тяхната чупливост. При повърхностно боравене с емайлираните съдове, емайллакът се чупи и се появяват пукнатини. Чрез тях влагата прониква в метала и стартира корозията. Така че, е по добре да купите емайлирани съдове с борд от неръждаема стомана, която предотвратява корозията.

Що се отнася до керамиката, в глинени съдове е приготвяна храната от незапомнени времена. Всяко сегашно керамично произведение е по-добро, когато от високата температура става по-здраво. Единственото неприятно е, че тя бързо гълтам мазнините, които мъчно се мият. Друг минус на актуалните керамични съдове е релативно високата им цена. За страдание, на пазара можете да намерите ексцентрична керамика, само че тя не е топлоустойчива.

В съдовете, направени от алуминий, не се предлага да се готвят пикантни и кисели ястия, не задушавайте, запържвайте зеленчуци или варете мляко. Дори и при леко нагряване, дори и слабите киселини и алкали унищожават алуминия и доближават до храната ни. В умозаключение: гответе в алуминиеви съдове само че не съхранявайте ястието в тях.

Тефлонът е положително незалепващо покритие, само че стартира да се изпарява от повърхността на съдовете още при 200 градуса по Целзий. Ефектът на тефлоновите изпарения върху човешкото тяло не е задоволително проучено, само че има случаи на мъчителна реакция измежду служащите на предприятията, произвеждащи тефлонови съдове, както и измежду домакини, които употребяват интензивно това достижение на цивилизацията, имайте това поради!

Силиконът е разтеглив и устойчив на температура до +280 градуса. Можете да го употребявате във фурни, микровълнови и да печете месо и риба, и още храната в него може да бъде замразена. Силиконът е неподвижен материал, не ръждясва и не се разпада, не взаимодейства с горещи и ледени артикули. От силиконовите съдове елементарно можете да извадите това, което сте приготвили. Гладката повърхнина има естествени антипрегарящи свойства. Но най-забележителното е, че след приложимост в кухнята, може плътно да се сгъне, а при последващо потребление той заема истинската си форма.

Не отписвайте чугунените съдове. Въпреки че са тежки, храната приготвена в тях не прегаря, постепенно се нагрява и постепенно се охлажда.

Пластмасовите съдове са доста комфортни. Но в тях не може да се готви - пластмасата се топи. В такива съдове е доста комфортно да носите храна или да я притопляте в микровълнова фурна.

Но би трябвало да бъдете внимателни от пластмасовите съдове с меламин – не ги купувайте! Меламинът съдържа формалдехид, който може да се отдели в храната под взаимоотношението на гореща вода. Формалдехидът е един от канцерогенните - провокира мощно раздразнение на очите, гърлото, кожата и белите дробове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР