Честното преставяне на този апостол и евангелист, довереника, девственика и

...
Честното преставяне на този апостол и евангелист, довереника, девственика и
Коментари Харесай

Св. апостол и евангелист Иоан Богослов

Честното преставяне на този деятел и евангелист, довереника, девственика и възлюбения Христов възпитаник Йоан Богослов се чества в двадесет и шестия ден на месец септември. На тази дата е поместено и житието му.
На осми май се загатва честния прахуляк, целебно изхождащ от гроба му.
Когато свети Йоан Богослов доживял стогодишна възраст, като доста се потрудил за благовестието Христово, дружно със седем свои възпитаници той отишъл в град Ефес и им заповядал да изкопаят кръстообразна могила, в която той се подготвил да почине, като лежащ в нея, бидейки още жив (както се споделя в житието му).
Християните, живеещи в град Ефес, след гибелта на апостола разкопали могилата му, само че не намерили тялото на апостола. Като оплакали честната му кончина, те се върнали в града, а по-късно постоянно идвали на гроба на апостола и възнасяли усърдни молебствия към Бога, като призовавали за помощ и посредничество пред Бога свети Йоан Богослов.
При това всяка година в този месец и на този ден от гроба на апостола излизал доста дребен прашец, който правил изцеления. Вярващите събирали този прашец и лекували разнообразни недъзи и заболявания. Затова измежду вярващите станало бит на този ден, както и през септември месец да възхваляват и облажават с песнопения този популярен Божий ласкател, любим от Бога повече от всички останали свети угодници.
По молитвите му Господ да дарува и на нас излекуване на недъзите ни - душевни и телесни - и да се сподобим и ние да бъдем угодни и възлюбени на нашия Христос Бог.
Източник: pravoslavieto.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР