Честността често е изследвана от психолози и икономисти, но рядко

...
Честността често е изследвана от психолози и икономисти, но рядко
Коментари Харесай

Експеримент показва кога хората са по-склонни да върнат изгубен портфейл

Честността постоянно е изследвана от психолози и икономисти, само че рядко в действителния живот и в никакъв случай в 40 страни по света, в които в този момент екип от учени тества хиляди хора, на които е предаден "изгубен " портфейл, оповестяват Асошиейтед прес и Франс прес, базирайки се на обява в сп. "Сайънс ".

Резултатите от опита на стойност 600 000 $ демонстрират, че хората са по-склонни да върнат загубен портфейл, в случай че в него има пари. Колкото по-голяма е сумата, толкоз по-съзнателно подхождат индивидите, показва Българска телеграфна агенция.

До това изненадващо умозаключение са стигнали експерти от университетите на Цюрих, Швейцария, и на Мичиган и Юта, Съединени американски щати, които за задачите на изследването са "изгубили " над 17 000 портфейла в 355 града в 40 страни.

Проследявайки какъв брой постоянно хората се свързват с хипотетичния притежател на изгубената движимост, откривателите са открили следното: в случай че портфейлът съдържа пари - еквивалент на 13 $ в локална валута, приблизително 51 % от индивидите го връщат против 40 % за портфейл без пари. Тази наклонност е следена в съвсем всяка страна, макар че действителните числа варират.

Учените са "вдигнали залога " до еквивалента на 94 $ в Съединени американски щати, Англия и Полша. Резултатът - върнати са били приблизително 72 % от изгубените портфейли, съдържащи по-голяма сума, против 61 % за тези с 13 $ и 46 % за празните.

Как е допустимо това?

"Данните сочат, че хората са склонни да демонстрират угриженост за непознатото богатство и злост към мисълта да се проявят като крадци ", изяснява Ален Кон от изследователския екип от университета на Мичиган.

Изгубените "портфейли " в действителност са били транспарантни визитници, с цел да могат хората да виждат наличните пари, без да ги отварят. Тринадесет сътрудници на откривателите, преструващи се, че преди малко са намерили движимостите, са ги предавали в банки, театри, музеи и други културни институции, пощенски офиси, хотели, полицейски ръководства. Ключовият въпрос е бил дали лицето, на което е предаден портфейлът, ще се свърже с хипотетичния притежател, употребявайки данните от прилежащите визитки.

Визитките оставят усещането, че притежателят на изгубения портфейл е локален човек. За по-голяма меродавност наличието на портфейла включва и лист с покупки. В част от мнимите портфейли са били сложени и ключове. Изследователите са открили, че те по-често биват връщаните от портфейлите без ключ. Учените са стигнали до извода, че мисълта за другите играе роля, защото за разлика от парите, ключът е значим за притежателя си.

Ефектът на включените пари е регистриран в 38 от 40-те страни като се изключи Мексико и Перу. Честотата на връщане на изгубения портфейл варира. В Швейцария - процентът доближава 74 на 100 за портфейл без пари и 79 на 100 за портфейл с пари, до момента в който цифрите за Китай са надлежно 7 на 100 и 22 на 100, а за Съединени американски щати - 39 на 100 и 57 на 100. В дъното с изключение на Китай са Мароко, Перу и Казахстан. След първенеца по почтеност Швейцария се подреждат скандинавските страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР