Честно казано, бях изгубил всякаква надежда, че ще доживея този

...
Честно казано, бях изгубил всякаква надежда, че ще доживея този
Коментари Харесай

Розета:Снимки от камерата OSIRIS в реално време!

Честно казано, бях изгубил всякаква вяра, че ще доживея този ден. Екипът на камерата OSIRIS, инсталирана на борда на автоматизираната междупланетна станция “Розета ”, учеща кометата Чурюмов-Герасименко, се оказа прекомерно свидлив и нежелаещ да споделя своите фотоси с публиката. Това бе мотив за голям позор в редиците на Европейската галактическа организация (ЕКА), само че отново би трябвало да подчертаем – виновността на Европейската галактическа организация. За разлика от НАСА, която е американска галактическа организация, ЕКА сплотява доста обособени страни със лично ръководство и се преценява с тях. Винаги в правенето на дадена галактическа задача вземат участие голям брой организации от доста разнообразни страни, само че в тази ситуация с НАСА има централизирано послушание и в случай че някой академик е скъперник и не желае да споделя фотосите си, самата организация го задължава принудително. При ЕКА това не е допустимо да се получи. Сключват се контракти, които подсигуряват най-често шестмесечно извънредно право върху получените научни данни (включително и върху снимките). ЕКА може да се опита да притисне обособените организации, само че те могат да кажат “Не ” и да се базират на договорите и ЕКА нищо друго не може да предприеме, с изключение на да се съобрази с вероятно положителната воля на учените, или да изчака да мине шестмесечния интервал и да ги задължи чак тогава. В случая с камерата OSIRIS договорите бяха неведнъж просрочени. Макар че през миналите две години ЕКА съумя да избави ситуацията – на борда на станцията “Розета ” има друга камера за навигационни цели -NAVCAM, тя към този момент е благосъстоятелност на самата галактическа организация и организацията постоянно публикуваше фотоси от нея в интернет, тъй като това е нейно право.

Явно нещата обаче се трансформират и за OSIRIS и учените най-сетне са се съгласили да има постоянно издание на изображения! Дали тъй като към този момент са съумели да напишат всичките научни публикации, които могат, дали тъй като са разбрали, че с укриване на данни нищо няма да реализират и единствено настройват хората против себе си, само че е реалност – фотоси от OSIRIS ще бъдат оповестени броени часове след тяхното приемане на Земята!

За тази цел е основан профилиран уебсайт (натиснете тук). Честотата на издание на изображенията зависи от работата на автоматизираната станция “Розета ”, както и на това по кое време самата камера OSIRIS работи. Като цяло се чака най-малко по една фотография на седмица до една фотография всеки ден, в случай че OSIRIS снима кометата всекидневно.

След перихелия, който беше през месец август, задача “Розета ” навлиза в нова фаза. Кометата Чурюмов-Герасименко последователно се отдалечава от Слънцето и в един миг генерираната електрическа енергия няма да стигне за зареждането на научната инсталация, по тази причина преди краят на задачата да настъпи по натурален път, се възнамерява величествен край с кацане на “Розета ” върху повърхността на кометата! Появата на уеб страницата със фотоси от OSIRIS идва тъкмо в точния момент – ще бъдат оповестени фотоси в моментите, когато “Розета ” се намира невиждано покрай самата повърхнина.

Снимките ще бъдат оповестени посредством роботизирана система, след предварителна селекция от учените. Няма да има детайлно изложение какво се вижда на фотосите. Просто задачата е такава – да се покажат самите фотоси и да се радва публиката.

Има и още положителни вести – всички фотоси на OSIRIS от по-ранни стадии на задачата – до 16-ти септември 2014 година, са оповестени в архива PSA на ЕКА. Това е страховит подарък за Рождество Христово и Нова година!!!

За повече информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР