Честитка за 8 март, пусната от българския вицепремиер и министър

...
Честитка за 8 март, пусната от българския вицепремиер и министър
Коментари Харесай

Честитка за 8 март разгневи Скопие

Честитка за 8 март, пусната от българския вицепремиер и министър на защитата Красимир Каракачанов в обществените мрежи, провокира гнева на Република Северна Македония. Причината - на картичката е картата на Санстефанска България, чиито граници включват територията на днешна Македония. “Традиции, семейство и почтеност. България над всичко ”, написа Каракачанов.

В Скопие незабавно разясниха картичката на Каракачанов като провокация и великобългарски национализъм и териториални искания към Македония.

По този мотив незабавно реагираха от кабинета на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

" Президентът Пендаровски постоянно е казвал във връзка с изказванията, които идват от София, че те съставляват намерено нарушаване на Договора за добросъседство и подкопават доверието сред двете страни и нации. Подобни дейности опонират на главните правила и полезности на НАТО, в който и двете страни са равноправни членове ", се споделя в реакцията на кабинета на Пендаровски.

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев и вицепремиерът Никола Димитров дефинираха като " избирателен фолклор " картата на Санстефанска България, оповестена от българския вицепремиер Красимир Каракачанов в обществените мрежи, съобщи МИА.

" Колкото по-силна е реакцията в нашата страна, толкоз по-силен е резултатът, което евентуално е концепцията на първо място. Ние, които сме откровено на страната на добросъседските връзки и на другарството, би трябвало да сме по-внимателни какво споделяме и публикуваме в обществените мрежи. Ние изключително би трябвало да се въздържаме от изказвания и изявления, които наподобяват като териториални упоритости и са в несъгласие на Договора за другарство и нашето присъединяване в НАТО ", сподели вицепремиерът на Северна Македония.

В същия дух министър председателят Заев дефинира обявата на Каракачанов като " избирателен фолклор " и съобщи, че да я разяснява би означавало да се намеси в предизборната акция в България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР