Честит празник! Честито чудо на езика!, поздрави на български Георги

...
Честит празник! Честито чудо на езика!, поздрави на български Георги
Коментари Харесай

Най-престижната литературна награда е в български ръце: Господинов приба приза „Букър“

„ Честит празник! Честито знамение на езика!, поздрави на български Георги Господинов, който в навечерието на Деня на българската култура и просвета завоюва премията „ Букър “.

Призът му донесе романът „ Времеубежище “, който е и първата българска книга, номинирана за премията.

„ Тази книга е персонална, само че и политическа в това време. Във време на война писателите и техните истории би трябвало да са на страната на тези, които са атакувани. Онези, които се борят за дома си и за бъдещето на децата си и на нашите деца “, сподели още Господинов в речта си.

Победителят беше разгласен на публична гала в Лондон от ръководителя на журито на тазгодишното издание на оценката – носителката на „ Гонкур “ Лейла Слимани.

Наградата от £50 000, която се разделя поравно сред създателя и преводача, се присъжда всяка година за разказ или алманах с разкази на който и да е език, който е преведен на британски и е оповестен в Обединеното кралство или Ирландия.

„ Времеубежище “ е четвъртата книга на Господинов, преведена на британски. Председателят на журито Лейла Слимани го разказа като „ брилянтен разказ, цялостен с подигравка и потиснатост “ и добави: „ Това е доста дълбока творба, която се занимава с един актуален въпрос, само че също и с метафизичен въпрос: какво се случва с нас, когато спомените ни изчезнат? “

„ Това е и страховит разказ за Европа, континент, нуждаещ се от бъдеще, където предишното е преоткрито и носталгията е отрова “, продължи тя. „ Предлага ни позиция към ориста на страни като България, които се оказаха в сърцето на идеологическия спор сред Запада и комунистическия свят. “

Етикети: „ Букър “Георги Господинов
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР