Честа практика сред корпоративните разработчици е да си присвояват отворен

...
Коментари Харесай

Софтуерни корпорации крадели отворен код


Честа процедура измежду корпоративните разработчици е да си присвояват отворен код
(снимка: CC0 Public Domain)

Големи корпорации, занимаващи се с разработка на програмен продукт, не се двоумят да откраднат интелектуална благосъстоятелност под формата на отворен код, който интегрират в своите комерсиални артикули. Това потвърди някогашен хакер и чиновник на Агенцията за национална сигурност (NSA) и НАСА.

Патрик Уордъл, в този момент експерт по злоумишлен програмен продукт за macOS и създател на фондацията за отворен код Objective-See, споделя пред The Verge, че забележителна част от програмния код, написан от него, е наличен в интернет за евакуиране. Някои от разработките са привлекли вниманието на най-малко три компании, които употребяват кода на Уордъл без неговото позволение.

След като открива кражбата на своя код, някогашният хакер описа за това на конференцията за осведомителна сигурност Black Hat Briefings. Уордъл и специалистът по осведомителна сигурност Том Макгуайър от университета Джон Хопкинс съумяха да потвърдят, че отвореният код в действителност е бил употребен в комерсиални артикули и то в продължение на няколко години. Авторите на този програмен продукт не показват Уордъл като съавтор, не са поискали неговото позволение и не са му предложили отплата.
още по темата
Уордъл съзнателно не разкрива имената на фирмите, които са откраднали интелектуалната му благосъстоятелност. Според него, надали става дума за предписание „ от горната страна ”. Най-вероятно някой чиновник, виновен за писането на кода, стои зад кражбата.

Въпросът се взема решение в интерес на Уордъл, когато програмистът се свърза с компании, употребявали кода му в своите услуги. Те незабавно признават, че кодът в действителност е интегриран без неговото позволение. Вместо да отстранен кода на Уордъл от продуктите си, някои от разработчиците го компенсират непосредствено, а други подаряват средства на неговата фондация.

Уордъл споделя, че той надалеч не е единственият разработчик, чийто отворен код се употребява в заплатен програмен продукт. Програмистът се надява да помогне както на разработчиците, по този начин и на фирмите да защитят ползите си. Той поучава разработчиците на програмен продукт (с отворен или затворен код) постоянно да имат поради, че кодът им може да бъде откраднат и да се научат по какъв начин да ползват способи, които ще им оказват помощ да изобличат крадеца.

В допълнение, Уордъл предлага на корпорациите да образоват по-добре чиновниците си по основи на „ противоположното инженерство ” на различен артикул за приемане на комерсиална полза. В последна сметка той се надява, че корпорациите просто ще спрат да крадат отворен код.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР