Чешкото правителство сключи споразумение със САЩ за придобиването на 24

...
Чешкото правителство сключи споразумение със САЩ за придобиването на 24
Коментари Харесай

Чешкото правителство сключи сделка със САЩ за придобиване на 24 изтребителя Ф-35

Чешкото държавно управление подписа съглашение със Съединени американски щати за придобиването на 24 американски изтребителя Ф-35 като част от договорка за към 150 милиарда чешки крони (6,6 милиарда долара). Това е най-крупната поръчка за закупуване на военна техника в историята на чешката войска, съобщи Асошиейтед прес.

Чешкият министър на защитата Яна Чернохова и посланикът на Съединени американски щати Биджан Сабет подписаха меморандум за съдействие във връзка със договорката. Чехия подписа и писмо за приемане на офертата на Вашингтон, което е последната стъпка преди завършването на контракта сред държавните управления, заяви чешкото министерство на защитата.

" С подписването на това междуправителствено съглашение нашата страна и нашата войска навлизат в нова епоха ", сподели Чернохова.

Чешкото държавно управление утвърди съглашението през септември.

Първите от 24-те изтребителя се чака да бъдат доставени през 2031 година, а останалите през 2035 година Американските самолети ще заменят 14-те JAS-39 Gripen от Швеция, които понастоящем употребява чешката войска.

Чехите ще платят на Съединени американски щати съвсем 5 милиарда $ за самолетите, образование на летци, муниции и други разноски, посочи по-рано Чернохова. Останалата част от парите по договорката ще отидат за възобновяване на военновъздушната база " Часлав " в Средна Чехия, гориво и образование на персонален състав, заяви тя.

" Ф-35 е единствената система, която може да ни помогне да бъдем сполучливи на бойното поле на бъдещето. Ако се наложи, тя ще ни разреши да се защитим ефикасно против всяка експанзия, дружно с нашите съдружници ", съобщи началникът на генералния щаб ген.-лейт. Карел Рехка.

Чешкото министерство преговаряше със Съединени американски щати за договорката от повече от година. Разговорите започнаха след съветското навлизане в Украйна, отбелязва АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР