Чешкият милиардер Андрей Бабиш спечели огромна победа на състоялите се

...
Чешкият милиардер Андрей Бабиш спечели огромна победа на състоялите се
Коментари Харесай

Излязоха първите резултати от изборите в Чехия, ексцентричният милиардер Бабиш става премиер

Чешкият милиардер Андрей Бабиш завоюва голяма победа на състоялите се парламентарни избори в Чехия, която дава на този предприемач отвън политическия хайлайф мощен мандат да понижава налози, да усилва държавните вложения и да се бори с имиграцията, съобщи Ройтерс.

Популисткото придвижване на Бабиш АНО получи над 30 % от гласовете - три пъти повече от всяка друга партия. Този резултат му дава опция да ръководи в коалиция единствено с една партия.

АНО е първата политическа мощ, която разрушава траялото четвърт век доминиране на две обичайни партии от център-дясно и център-ляво - спомагателна смяна в изменящия се политически пейзаж в Европа, където бежанската рецесия роди протестни групи.

С едвам 7,4 % от гласовете ръководещите социалдемократи на премиера Бохуслав Соботка са на път да отбележат най-слабия си резултат след мирното делене на Чехословакия през 1993 година

Крайнодясната антиевропейска партия " Свобода и директна народна власт " на родения в Токио предприемач Томио Окамура означи огромен триумф с повече от 10 % от гласовете. Друга протестна партия, на Пиратите, също е на път да завоюва места в долната камара на Народното събрание с недоволните демократични гласове. Очакванията са Андрей Бабиш, който е безспорният предстоящ министър председател, да се обърне за съдружни договаряния първо към социалдемократите, съобщи неговият заместител Ярослав Фалтинек пред публицисти. Но ръководителят на социалдемократите Милан Хованец съобщи, че партията може да мине в съпротива.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР