Чешките строителните предприемачи са на мнение, че поскъпването на жилища

...
Чешките строителните предприемачи са на мнение, че поскъпването на жилища
Коментари Харесай

Поскъпване на жилищата и през 2022 година

Чешките строителните бизнесмени са на мнение, че повишаването на жилища в страната ще продължи и през идната година. От 40 интервюирани компании 91% декларират, че жилищата ще продължат да нарастват след Нова година. По данни на CEEC Research цената жилищата през 2022 година ще се увеличи до 9%

„ Поради забележителния недостиг на жилища на пазара и фактът, че процедурата по координиране в Чешката република, както и до момента остава една от най-бавните в страните-членки на Европейския съюз, търсенето ще продължи да надвишава предлагането. Прогнозирам, че това ще докара до растеж на цените сред 7% и 10% в околните 2-3 години “, споделя генералният шеф на Horizon Holding Ишай Фурман. По думите на специалиста, по отношение на недостига на жилища и растежа на цените, хората ще стартират да купуват жилища в радиус към 10 км към града, където цените могат да са до 30% по-ниски.

Рязкото повишаване на строителните материали е другата причина за растежа на цените на жилищата от първичния пазар. Девет от 10 строители усещат повишаване – 87%, а останалите 13% регистрират, че то е отчасти. Освен това, близо 70% от фирмите към този момент регистрират при калкулациите си по-скъпи строителни материали.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР