Чешките работници бавно печелят войната срещу ниските заплати. Изправени пред

...
Чешките работници бавно печелят войната срещу ниските заплати. Изправени пред
Коментари Харесай

Средната заплата в Чехия достигна почти 1500 долара

Чешките служащи постепенно печелят войната против ниските заплати. Изправени пред най-ниския % на безработица в Европейския съюз, фирмите се оправят с дефицит на фрагменти в страната с бонуси и по-високи заплати. Според Йозеф Стредула, началник на най-големия синдикат това ще продължи още няколко години, защото разноските за труд в Чехия са надалеч под тези в по-богатия Запад.

В средносрочен проект, сигурно през идващите три или четири години, можем реалистично да чакаме напредък на действителните заплати от 3% до 5% годишно, предвижда Стредула, представен от Bloomberg.

През четвъртото тримесечие на 2017 година заплатите се покачиха номинално с 8% на годишна база - до 31 646 крони или 1 430 $.

Skoda Auto AS, поделение на VW AG и най-големият производител и експортьор в Чехия, предишният месец се съгласи да усили заплатите, в това число и
бонусите за ексклузивен труд, с над 20%.

Централната банка, която първа още през предходната година увеличи лихвите, неведнъж сподели, че прегряващият пазар на труда ще провокира в допълнение стягане на парите, с цел да бъде предотвратен скок на инфлацията. Засега цените порастват с под 2%, само че по-високите заплати в последна сметка ще накарат фирмите да трансферират част от цената върху клиентите.

Тази обстановка е сходна на тази в Румъния, където годишното нарастване на междинната заплата от 15,5 % накара централната банка да увеличи три пъти лихвите през януари.

Но за разлика от Румъния, която неколкократно получи предизвестия от Европейската комисия, Чехия бе оповестена за "най-стабилната стопанска система " в Европейския съюз от Allianz SE.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР