Чешките фермери са убили около 140 000 птици от началото

...
Чешките фермери са убили около 140 000 птици от началото
Коментари Харесай

Чехия уби 140 000 птици заради епидемия от птичи грип

Чешките фермери са умъртвили към 140 000 птици от началото на годината в опит да спрат разпространяването на зараза на птичи грип, заяви Държавната ветеринарна администрация (SVS), съобщи Агенция Франс Прес.


Заразените птици са имали високопатогенния вариант на птичия грип H5N1, който е евентуално трансмисивен за хората.

" Досега през тази година сме удостоверили 15 епидемии на птичи грип в нетърговски дребни ферми и три в огромни търговски ферми ", съобщи SVS на своя уеб страница.

Освен това тя е разкрила заболяването в четири мъртви птици отвън фермите.

Трите търговски ферми, всички в централната част на Чешката република, е трябвало да убият 50 000 патици и 90 000 пилета.

Миналата година в Камбоджа от птичи грип починаха трима души, в това число двегодишно момиченце.

Неотдавнашното разкриване на заболяването при редица бозайници, в това число лисици, видри, норки, морски лъвове и даже мечки гризли, породи опасения, че хората могат да бъдат изложени на по-голям риск.

По данни на френския орган за наблюдаване на здравето на животните ESA от август предходната година птичият грип е засегнал десетки европейски страни.

През декември френските управляващи покачиха равнището на риска от птичи грип до " оптимално ", като подредиха на животновъдите да държат домашните птици на закрито. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР