Чешки неврофизиолози проследиха как действат произведенията на Моцарта и Хайдн

...
Чешки неврофизиолози проследиха как действат произведенията на Моцарта и Хайдн
Коментари Харесай

Как произведенията на Моцарт помагат на епилептици

Чешки неврофизиолози наблюдаваха по какъв начин работят творбите на Моцарта и Хайдн върху мозъка на пациента с епилепсия и откриха, че музиката на първия снижава с една трета епилептичната интензивност, заяви ТАСС.

" За наша изненада регистрирахме обилни разлики в мозъчната интензивност на пациентите, слушащи Соната за две пиана на Моцарт и 94-та симфония на Хайдн. Първата понижи епилептиформната интензивност с 32%, до момента в който втората я усили с 45% ", сподели професор Иван Ректор от Масариковия университет в Бърно.

Положителното влияние на музиката на Моцарт не се дължи на удоволствието от слушането, а на метода, по който тя въздейства на мозъчните талази.

Изследователите от дълго време учат по какъв начин музиката въздейства върху действието на човешката нервна система. Преди осем години шведски психолози откриха, че пеенето дружно синхронизира пулса на участниците в хора. Преди две години биолози откриха, че слушането на обичаната музика води до формиране на специфични вериги сред центровете на слуха и удоволствието, които липсват при хора без специфични музикални желания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР