Чешки и чуждестранни активисти реагираха с възмущение вчера на думите

...
Чешки и чуждестранни активисти реагираха с възмущение вчера на думите
Коментари Харесай

Свинеферма, построена на мястото на бивш концлагер за роми, предизвика скандал

Чешки и задгранични деятели реагираха с отвращение през вчерашния ден на думите на президента Милош Земан в поддръжка на запазването на свинеферма, намираща се на мястото на някогашен концентрационен лагер за роми, съобщи Франс прес.

Оцелели от Аушвиц посетиха някогашния концлагер

" Това изказване е тежка засегнатост към жертвите и оживелите от Холокоста и техните фамилии ", сподели пред Агенция Франс Прес Мослослав Броз, представител на антирасистка организация. Свинефермата е издигната през 70-те години по времето на комунизма в град Лети (на 75 км южно от Прага), на мястото на нацистки лагер, през който от август 1942 до май 1943 година са минали към 1300 роми. За множеството от тях лагерът " Лети " е бил финален стадий преди газовите камери в " Аушвиц-Биркенау ".

В Германия съдят 94-годишен някогашен надзорник от Аушвиц (ВИДЕО)

" Аз съм срещу ликвидирането на проспериращо дружество, тъй като би било загуба за националната стопанска система ", съобщи в четвъртък Земан по малкия екран. " Премахването му ще коства на данъкоплатеца един милиард крони " (38 милиона евро), сподели той.

" Минах през пъкъла, само че оцелях " (ВИДЕО)

Случаят провокира тежки рецензии от страна на правозащитници и интернационалните институции, измежду които Европейския парламент, който изиска премахването на свинефермата.  Нейният притежател, компания " Агпи ", няма нищо срещу преместването й, само че при изискване, че получи съответна отплата.

  По тематиката Открити са били строителните проекти на концлагера Аушвиц Хитлер пощадил евреин, деец от Първата международна война, от нацистко гонене Счетоводителят на Аушвиц призна морална отговорност за гибелта на 300 000 души, желае прошка
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР