Чесънът и лукът добавят необичаен вкус към нашите ястия, невероятен

...
Чесънът и лукът добавят необичаен вкус към нашите ястия, невероятен
Коментари Харесай

Как да премахнем миризмата на лук или чесън

Чесънът и лукът прибавят необикновен усет към нашите ястия, необикновен мирис и също така имат и редица впечатляващи здравни бонуси. Но за жалост и двата зеленчука, могат да провокират доста неприятен мирис, прочут още като халитоза, и изключително в случай че се употребяват пресни.

Защо се появява тази миризма? Причината – сяросъдържащи химически субстанции, с които не е в положение да се оправи нито ментовата дъвка, нито четката за зъби. Сред тях да вземем за пример е алицин, който се освобождава, когато чесънът е изложен на въздух и се смачка. Или алил метил сулфид, който се появява при рязане на лука и чесъна, а след изразходване навлиза в кръвния поток и се отделя през белите дробове и порите.

Също по този начин – цистеин сулфоксид, виновен за неприятния мирис. Въпреки това мощната и не доста приятната миризма, не е причина да се откажем от всички изгоди, които могат да окажат лукът и чесънът за здравето на организма - изключително в случай че знаем по какъв начин да се оправим.

Вода или прясно мляко

 Миризма на чесън и лук

Една или две чаши вода е превъзходен метод да премахнете миризмата на лука и чесъна от езика си. Това подтиква производството на слюнка, което пък, от своя страна, ще помогне да се отървете, от причиняващите миризмата бактерии в устата.

Друга опция е чаша прясно мляко. Учените споделят, че млякото и млечните артикули имат способността да понижават концентрацията на съдържащи сяра съединения в устата, а мазните млечни артикули го вършат доста пъти по-добре, от тези с ниско наличие на мазнини.

Пълно разчистване на устата празнина и зъбите

Бактериите, които способстват неприятния мирис, нормално се откриват в зъбната плака и под линията на венците. Така че миенето на зъбите незабавно след хранене – само че сигурно с четка, която може да доближи най-отдалечените ъгли, несъмнено няма да е ненужно. Освен това бактериите, които са се натрупали на езика, могат да станат причина за неприятния мирис. В подобен случай зъболекарите предлагат да се употребява четка със специфичен скрепер за езика. За да завършите почистването изцяло, използвайте и зъбни конци.

Изплакнете устата си с разтвори

Разтвор за уста с ослепителен мирис - ментов или от дъбова кора, са в положение да скрият миризмата на чесъна или лука при дишане. Имайте поради, че някои изследвания демонстрират за особената успеваемост от потреблението на разтвор за изплакване, съдържащ хлорен диоксид, във връзка с отстраняването на плака, бактерии и хранителни частици.

Плодове, зеленчуци и билки

Използването на богати на вода храни незабавно след хранене е превъзходен метод да премахнем натрапчивата миризма на лук или чесън. Дори и да не се избавите от неприятната миризма, то най-малко ще я скриете. Най-доброто от всичко в този случай са пресните зеленчуци и плодове.

 Магданозът отстранява миризмата на чесън и лук

При едно от проучванията се оказа, че консумирането на зелена ябълка или няколко листа от маруля след хранене, съдържащо чесън или лук, доста понижава миризмата в устата.

Народната мъдрост постоянно ни поучава да нарязване чесъна с куп магданоз – и има логичност в това. Яркия мирис на магданоза (кориандър или мента) е кадърен да убие всичко, почиства небцето, където могат да се скрият бактерии, които провокират халитоза.

Ябълков оцет или зелен чай

 Зеленият чай е дейно средство против миризмата на чесън и лук

Има данни, че една супена лъжица ябълков оцет, разперен в чаша топла вода, изпита след хранене, също може да се оправи с неприятния мирис. Преди да ревизирате този способ, целесъобразно е да се посъветвате с вашия доктор – ако имате проблеми с киселините. В противоположен случай вие ще се отървете от миризмата на чесъна в устата си, само че по-късно ще е нужно да посетите гастроентеролог.

Ето и по-добрият вид – чаша зелен чай. Проучвания сочат, че зеленият чай може да отстрани миризми не по-малко от ментата, дъвка или маслени артикули с магданоз. Добавете към това и обстоятелството, че зеленият чай има спомагателни изгоди за устната празнина: съдържащите се в него катехини, отстраняват плаката толкоз дейно, колкото и антисептичния разтвор за изплакване.

Ако миризмата на чесън и лук не ви пречи, предлагаме да опитате някоя от нашит вкусни предписания за:

- шкембе чорба;

- чеснова супа;

- или картофена салата с лук;


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР