Чесънът е подправка, която не всеки от нас харесва, заради

...
Чесънът е подправка, която не всеки от нас харесва, заради
Коментари Харесай

Проф. Мермерски: Чесънът е вълшебник, който лекува 200 болести

Чесънът е фалшификация, която не всеки от нас харесва, поради мощната му миризма и усет. Истината е обаче, че той има редица свойства, които са потребни за нас, изключително в сезона на вирусите. Наричат го знамение на природата и вълшебника, който може всичко. Чесънът е един от най-уникалните зеленчуци, известни с лечебните си качества, пишат от zdrave.to. Няма друго растение, което оказва помощ на организма за малко време да преодолее доста рискови болести. Ценните му качества са известни още преди 5000 години.

Шумерите употребявали неговата настойка като температуропонижаващо средство, отварата – като слабително, емулсията – при разтегнати мускули. На негова основа била приготвяна запарка, която увеличавала смелостта на бойците по време на борби. В междинните епохи чесънът бил употребен като чудесно средство срещу чумната и тифусната зараза. Заради ефикасното му деяние срещу змийската отрова в доста страни е прочут тъкмо под това име – „ змийска отрова “. Чесънът има високо наличие на витамините B, C и D, както и на йод, заради което въздейства удобно на щитовидната жлеза, написа Марица.

Някои считат, че лекува 200 заболявания, измежду които рак, диабет, атеросклероза, ревматизъм, подагра, астма, камъни в бъбреците и жлъчката. Той е мощен антибиотик, антиоксидант, понижава холестерола. Според легендата зарежда и със полова сила. Една от най-ценните съставки на чесъна е етеричното масло алицин със мощно фитонцидно деяние. Според доктор Мермерски алицинът е в положение да убие над 20 типа бактерии, в това число стрептококи и салмонела.

Изследвания върху животни демонстрираха, че две серосъдържащи съединения, открити в чесъна – диалил сулфидът и S-алилцистеинът, унищожават раковите кафези. Чесънът лекува сърцето. При разбъркване на счукан чесън със сирене и зехтин се получава фамозното гръцко лекарство за сърце. Чеснова настойка по строго избрана скица прочиства кръвоносните съдове и покачва еластичността им.

Установено е, че една чеснова скилидка на ден предотвратява образуването на кръвни съсиреци, с което пази от инфаркт и инсулт. Чесънът намалява кръвното налягане и холестерола, подтиква имунната система. Особено е потребен съдържащият се в него витамин B6, който подкрепя регулирането на хормоните в организма. Една от най-ценните му съставки е етеричното масло алицин. То има мощно фитоцидно деяние – убива или предотвратява развиването на над 20 типа бактерии.

В националната медицина чесънът е прочут като чудесно средство за контролиране на храносмилането, за стерилизация на дихателните пътища. Доказано е също по този начин, че при потреблението му се намалява количеството захар в кръвта и че има и диуретичен резултат. Чесъновата настойка се употребява за прочистването на кръвоносните съдове и съхранява еластичността им. Тези, които изяждат всеки ден най-малко по 3 скилидки чесън, съумяват да подтикват имунната си система, да се избавят от честите простудни и вирусни инфекции,

За лекуване на настинка, грип, туберкулоза и болести на горните дихателни пътища се прави парна инхалация с чеснов чай. За профилактика на зъбите и други болести на устната празнина (стоматит, пародонтоза и всевъзможни микробни инфекции) е задоволително преди сън да се сдъвче и подържи в устата скилидка чесън.

Чесънът не би трябвало да се употребява от бременни и кърмачки, както и от страдащи от бъбречни болести. Неприятната миризма се обезврежда с свеж магданоз или късче от подправката карамфил. Забележка: Тази публикация е с извънредно осведомителна цел. Преди да употребявате каквито и да е диети и средства от националната или различната медицина, се консултирайте със своя доктор!

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР