Червеният плаж в Панджин е една от най-известните туристически дестинации

...
Червеният плаж в Панджин е една от най-известните туристически дестинации
Коментари Харесай

Вижте уникалния Червен плаж в Китай

Червеният плаж в Панджин е една от най-известните туристически дестинации в Китай, привличаща тълпи туристи от цялостен ​​свят.

Когато става въпрос за плаж, незабавно си представяме златист пясък или многоцветни раковини. Ала плажът, ситуиран на към тридесет километра от град Панджин, в устието на река Ляохе в Китай, е безкрайна гледка в блестящо алено.

Червеният плаж получава името си от аления цвят, който му придават растенията, украсяващи блатата. През по-голямата част от годината те имат нормалния зелен цвят, а единствено в интервала от септември до декември получават тъмночервен цвят.

Интересното е, че главната причина, заради която растението, което вирее там – Suaeda salsa, става червенo, е повишението на равнището на солта и понижаването на температурата. През есента, когато честотата на приливите стартира да се усилва, равнището на солта във влажните зони също се покачва. В допълнение температурата също пада през есента. Всички тези условия водят до образуването и натрупването на беталаин – червен пигмент, постоянно срещан в растенията..

Интересен факт е, че растението Suaeda salsa е много рaзпространено по целия свят, само че единствено на Червения плаж придобива толкоз наситени цветове. Това се дължи на състава на блатната почва в региона.

Освен красиви с яркия си червен цвят, тези растения носят обилни изгоди за човечеството: от тях се прави агар-агар, който преди всичко постоянно се прибавя към хранителни артикули (най-често сладкарски изделия), и второ, те се употребяват като среда за развъждане на бактерии в биологичните лаборатории.

Червеният плаж е избавил доста китайци по време на глада през 60-те години. Китайците са събирали семена, стъбла, корени и са ги примесвали с царевично брашно.

За да видят една в действителност превъзходна панорама, туристите би трябвало да възнамеряват своя график на пътешестване според от сезонните естествени метаморфози.

Неописуемата хубост на плажа се укрепва от обстоятелството, че яркият червен килим се простира на 130 кв.км.

Червеният плаж е част от предпазен естествен резерват, множеството от който е отвън полезрението на туристите. От основаването на град Панджин плажът се трансформира в известна дестинация за екотуризъм. Туристите имат право да се разхождат по дървена пътека, която е дълга към два километра.

На това място живеят неповторими представители на флората и фауната: 236 типа птици са избрали този плаж за свое местообитание. Който има шанс, може да успее да види и великански костенурки!

 

Снимки: iStocк

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР