Червената планета е богат източник на перхлорати - използвани за

...
Червената планета е богат източник на перхлорати - използвани за
Коментари Харесай

На Марс има вещества за производство на ракетно гориво

Червената планета е богат източник на перхлорати - употребявани за торене на почвата и произвеждане на ракетно гориво химични съставки, които са рядко срещани в природата на Земята. Резултатите от лабораторни опити навеждат на мисълта, че тези съставки могат да се образуват на Марс с помощта на електрични полета, появили се в резултат на световни прашни стихии или вихрушки, известни като прашни дяволи, оповестява сп. " Ърт енд планетари сайънс летърс ".

Въз основа на данни, събрани от галактическия уред " Феникс " и марсохода " Кюриосити ", учени от повече от 5 години допускат, че перхлоратите са релативно постоянно срещани на Марс. На Земята химичните реакции, които генерират производството им, нормално са задействани от слънчева светлина. Модели на атмосферните химични реакции обаче разкриват, че слънчевата светлина е незадоволителна, с цел да стори същото на Марс. Оказва се, че мощни магнитни полета, като тези, основани от статичното електричество в световни прашни стихии, могат да " разрушат " газове в марсианската атмосфера и по този метод да задействат реакции, генериращи произвеждане на перхлорати.

За да тестват това виждане в лабораторна среда, учени от Вашингтонския университет сложили газова примес, която е дребно копие на марсианската атмосфера и е формирана от 95% въглероден диоксид, по 2% азот и аргон и 1% О2, в огромна камера дружно с източник на хлорин. Температурата и налягането в камерата били намалени, до момента в който станат сходни с тези на Марс. След това газовата примес била подложена на въздействието на електрични полета, чиято мощ е като тази навътре в марсиански прашни стихии и прашни дяволи. Почти незабавно от някои газове се формирали високо реактивни, позитивно заредени версии на въглероден диоксид, въглероден моноксид и молекули азот. По-късно реакциите генерирали доста количество хлорати - йони, които съдържат един атом хлорин и три атома О2, и перхлорати. Екипът счита, че равнището на образуване на перхлорати навътре в марсиански прашни стихии може да е 10 милиона пъти по-голямо спрямо генерираното от слънчевата светлина.

Перхлоратите са завладяващи за астробиолозите. Тези субстанции са токсични за хората, само че са употребявани от някои микроби, с цел да подтикват метаболизма им.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР