Черноморският коридор за зърно може да продължи да функционира и

...
Черноморският коридор за зърно може да продължи да функционира и
Коментари Харесай

„Ние не се страхуваме“: Зеленски предлага зърнена сделка без Русия

Черноморският кулоар за зърно може да продължи да действа и без присъединяване на Русия, сподели президентът Володимир Зеленски. Според него всеки различен с изключение на Русия „ е подготвен да продължи да доставя зърно.

„ Ние не се опасяваме. Към нас се обърнаха компании, които имат кораби. Те споделиха, че са подготвени (да превозват), в случай че Украйна позволи, а Турция ги пропусне “, сподели той.

„ Украйна, Организация на обединените нации и Турция могат взаимно да обезпечат работата на хранителния кулоар и инспекцията на корабите. Африка има право на непоклатимост. Азия има право на непоклатимост. Европа има право на непоклатимост. Което значи, че всички ние би трябвало да сме загрижени за сигурността - за отбраната от съветското безумство. Украинските храни са съществена сигурност за съвсем 400 милиона души “, съобщи украинският президент в телевизионно послание.

Украйна е един от най-големите снабдители на зърно в света и даже в изискванията на война на страната ѝ бе обезпечен кулоар да изнася продукция. Тъй наречената „ Черноморска самодейност “, станала известна като „ зърнена договорка “, бе подписана за първи път с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации през юли 2022 година

За финален път тя бе удължена с 60 дни на 17 май, само че се разпадна на 17 юли, когато.

Според Организация на обединените нации самодейността до момента е осигурила безвредното прекосяване на над 32 млн. метрични тона хранителни артикули от украинските пристанища и е помогнала за понижаване на цените на храните с над 23% от март 2022 година насам.

Украинският президент Зеленски е изпратил публични писма до турския си сътрудник Ердоган и генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш с предложение за продължение на работата по Черноморската зърнена самодейност или неин аналог в тристранен формат.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР