Черногорското движение Европа сега (ПЕС) спечели 25,6 % от гласовете

...
Черногорското движение Европа сега (ПЕС) спечели 25,6 % от гласовете
Коментари Харесай

Проевропейското движение Европа сега в Черна гора печели победа на предсрочния парламентарен вот

Черногорското придвижване " Европа в този момент " (ПЕС) завоюва 25,6 % от гласовете на предварителните избори в неделя, заяви Центърът за мониторинг и проучвания (CEMI) въз основа на планирани резултати от представителна извадка от изборни секции.


ПЕС, която води проевропейска политика и желае по-тесни връзки със прилежаща Сърбия, не съумя да получи задоволително гласове, с цел да ръководи сама, и ще би трябвало да търси сътрудници в 81-местния парламент, с цел да сформира държавно управление.

" Това е огромна победа... ще беседваме с всички, които споделят нашите полезности ", съобщи пред кореспонденти в централата на партията си водачът на ПЕС Милойко Спаич.

Проевропейската Демократична партия на социалистите (ДПС) и група дребни съюзнически партии, които управляваха Черна гора сред 1990 и 2020 година, останаха на второ място с 23,7% поддръжка, заяви CEMI след броене 98,7% от бюлетините в представителна извадка от 400 изборни секции в страната.

Според личното си броене на гласовете Движение за права и свободи и нейният настоящ водач Даниел Живкович обявиха, че би трябвало да имат един народен представител повече от ПЕС.

От 15 партии и съюзи, взели участие във вота, девет се обрисува да влязат в Народното събрание, сочи изследването на CEMI.

Очаква се държавната изборна комисия да разгласи окончателните резултати през идващите дни.

Консервативният алианс " За бъдещето на Черна гора ", воден от просръбския и проруски Демократичен фронт, събра 14,7%.

Друга проевропейска групировка, включваща Демократическата партия и придвижването УРА на отиващия си министър-председател Дритан Абазович, се класира на четвърто място с 12,2 %, заяви CEMI.


Алекса Бечич, водач на Демократическата партия, съобщи, че съюзът с УРА ще бъде определящ в съдружните договаряния. " Няма да има държавно управление без (нашето) придвижване ", сподели той.

Черногорците се надяват, че новата администрация ще усъвършенства стопанската система и инфраструктурата на страната и ще приближи страната - членка на НАТО, към участие в Европейски Съюз.

Гласуването беше първото в някогашната югославска република с население малко над 620 000 души, откогато Мило Джуканович, някогашен водач на Движение за права и свободи, загуби президентските избори през април и се отдръпна от властта след 30 години ръководство.

По данни на CEMI изборната интензивност все още на затваряне на изборните секции в 20:00 ч. (18:00 ч. по Гринуич) е била извънредно ниска - 56,4 %. Според наблюдаващите е имало малко нарушавания.

Очаква се вотът да постави завършек на политическата невъзможност, в която две държавни управления, пристигнали на власт след митинги през 2020 година, подкрепени от авторитетната Сръбска православна черква, се сринаха след избор на съмнение.

Черна гора се причисли към НАТО през 2017 година, година след несполучлив опит за прелом, за който тогавашното държавно управление упрекна съветски сътрудници и сръбски националисти. Москва отхвърли тези изказвания като " неуместни ", а сръбското държавно управление отхвърли да е забъркано.

След нахлуването на Русия в Украйна предходната година Черна гора, за разлика от Сърбия, се причисли към глобите на Европейски Съюз против Москва, изпрати помощ на Украйна и изгони редица съветски дипломати. Кремъл включи Черна гора в листата си с недружелюбни страни./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР