Черният петък следва Деня на благодарността, който в САЩ се

...
Черният петък следва Деня на благодарността, който в САЩ се
Коментари Харесай

СТАРТ НА НАМАЛЕНИЯТА: Черният петък е тук!

" Черният петък " следва Деня на благодарността, който в Съединени американски щати се чества всеки финален четвъртък на ноември от Гражданската война насам. Самият термин е към този момент на няколко десетилетия, само че не постоянно е бил свързван с преференциалното празнично извършване на покупки.

" Шофьорите на рейсове и таксита пък го назовават " Черен петък " поради главоболията, които им сътвори ", споделя управител на повсеместен магазин пред АП през 1975 година, до момента в който следи напъните на служителите на реда да управляват тълпите. По-рано терминът се загатва и през 50-те и 60-те години. Цзе Чжан, учител по маркетинг в бизнес школа към университета на Мериленд, отбелязва потребление на фразата през 1951 година в търговски бюлетин от Ню Йорк - тогава тя обрисува наклонността доста чиновници да си вземат болничен след Деня на благодарността, с цел да си " създадат " дълъг уикенд.

През последните десетилетия " Черният петък " се прочу с потоците от хора в претъпканите магазини и безкрайните опашки от купувачи, чакащи на пост от среднощ с вяра да се доберат до мечтаните артикули на по-ниски цени. Възходът на онлайн извършването на покупки обаче направи допустимо по-голямата част, в случай че не и всички покупки, да бъдат направени онлайн и тази наклонност се форсира от пандемията. И до момента в който тълпите по молове и физически магазини понамаляха, размерът на електронната търговия наподобява няма да отстъпи.

Според оценките на Националната федерация на търговците на дребно (National Retail Federation) 182 милиона американци възнамеряват тази година да пазарят във физически магазини и онлайн през петте почивни дни към Деня на благодарността. Най-големи приходи в касите се чакат точно на " Черния петък ", когато възможните купувачи се чака да доближат 130,7 милиона.

Междувременно " Черният петък " към този момент надалеч не е единствено американско събитие, а нещо познато и известно в доста страни по света.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР