Черният дроб като най-голямата жлеза в човешкото тяло е уязвима

...
Черният дроб като най-голямата жлеза в човешкото тяло е уязвима
Коментари Харесай

Цироза на черния дроб

Черният дроб като най-голямата жлеза в човешкото тяло е уязвима когато е подложена на отровен стрес. Той извършва редица значими функционалности, в това число преправка на медикаменти и отрови, синтезиране на значими протеини, хормони, фактори на кръвосъсирването и ензими.

Разположен е в горната част на корема вдясно, директно под ребрената дъга. Черният дроб е „ химическата лаборатория “ на нашия организъм. Черният дроб е виновен за клетъчния метаболизъм и съхранението на гликоген. Той също по този начин синтезира протеини и разгражда други субстанции. Когато черният дроб действа оптимално, той преработва дейно алкохола и постъпващите субстанции, понижава равнището на неприятния холестерол в кръвта и детоксикира нездравословните химикали.

Питате се от какво предизвиква цироза на черния дроб? Заболяването има продължителен темперамент. Тя е крайният етап на доста болести, в това число хепатит, алкохолизъм и омазняване на черния дроб. Цирозата може да бъде породена от три съществени процеса: некроза на хепатоцитите (чернодробните клетки), разгръщане на съединителната тъкан и нодуларна регенерация на чернодробния паренхим. Настъпилите циротични промени са необратими, само че в случай че главната причина бъде отстранена, прогресията може да спре и черният дроб да се възвърне.

Иначе казано, цирозата може да бъде предотвратена или забавена посредством лекуване на причинителя; възпиране от алкохол, прекъсване на инфекцията от вирусни хепатити, лекуване на затлъстяването и смяна на диетата.

Чернодробната цироза е заболяване на черния дроб, което води до хронично инфектиране и фиброза. Чернодробната цироза е късна последица от разнообразни чернодробни болести и води до развиване на портална хипертония и тежка чернодробна непълнота. Ранното диагностициране и подобаващото лекуване са от решаващо значение за попречване на крайния етап на чернодробното заболяване.

Причини за цирозата

Не са загадка най-честите аргументи за чернодробна цироза: алкохолизмът, хепатит В и С и неалкохолна мастна чернодробна болест. Цирозата може да бъде породена и от задръстване на жлъчните пътища от камъни в жлъчката или рак. В по-късните си стадии цирозата може да докара до бъбречна непълнота, деменция и тежко кървене от храносмилателния тракт.

Продължителната корист с алкохол

 Цироза на черния дроб

Ако сте пияч, значимо е да предприемете стъпки в вярната посока, тъй че черният дроб да се възвърне. Злоупотребата с алкохол е един от най-често срещаните фактори за развиването на това заболяване. Статистиката демонстрира, че при 30-70% от пациентите се откриват данни за продължителен алкохолизъм. Организмът на мъжете не е в положение да разгради повече от 160 г чист алкохол за едно денонощие.

Когато в продължение на 15 години се използват повече от 160 г чист алкохол, цирозата настава при 75%.

Алкохолът е тип напитка, чиято съществена съставна част е етанолът. Жените могат да си пийват до 60 грама алкохол на ден, без това да има негативни странични резултати върху здравето. Черният дроб има значима роля в метаболизма на организма и автоматизирано ще стартира да разгражда алкохола, когато той попадне в кръвта. Злоупотребата обаче  съществено вреди на черния дроб.

Вирусният хепатит

Вирусният хепатит също е измежду честите аргументи за цироза и се предизвиква от редица разнообразни вируси. Двата съществени причинителя на вирусен хепатит са хепатит В и хепатит С. Тези вируси предизвикват инфектиране на черния дроб, което може да докара до цироза. Въпреки че има и други аргументи, като генетично влечение, недохранване и приложимост на алкохол, тези вируси

Подострите и хроничните вирусни хепатити са най-важните аргументи за цироза. И в двата случая цирозата може да се дължи на композиция от фактори, като генетично влечение, непълноценно хранене, липса на протеини и витамини в диетата или хронична корист с алкохол.

Лекарственото увреждане на черния дроб е съществено нежелано събитие, което може да възникне при здрави хора или при пациенти с предшестващо чернодробно заболяване. Притеснителни данни от изследване демонстрират, че броят на медикаментите, свързани с лекарствено-индуцирано чернодробно увреждане, се е нараснал от 699 на 1 817 в интервала 2006-2012 година, което евентуално се дължи на увеличението на използването на медикаменти с рецепта.

 Цироза на черния дроб

Лекарственото увреждане на черния дроб е значимо основание при предписването на медикаменти на пациентите. Задължително е лекарят да вземе поради по какъв начин едно лекарство може да повлияе на друго, с цел да се избегне непотребен риск. Пациентите освен би трябвало да са наясно с рисковете, свързани с предписаните им медикаменти, само че и да знаят по какъв начин тези медикаменти могат да взаимодействат с други медикаменти или хранителни добавки, които одобряват

Напоследък CDC обръща огромно внимание на този въпрос и даже разгласява изказване по него. Известните 1800 медикаменти, които повреждат черния дроб, не са достатъчни; би трябвало да разгледаме и другите лекарства и по какъв начин те могат да повлияят на черния дроб. Те също по този начин загатват, че тези увреждания могат да се случат години или десетилетия откакто спрете да приемате медикаменти и даже могат да се случат в бъдещите генерации.

Мазнини в черния дроб

Ако имате непотребни мазнини в черния дроб, това може да докара до цироза и други здравословни проблеми. Цирозата може да се лекува единствено в случай че се откри и спре повода за нея. Колкото по-рано започнете да се лекувате, толкоз по-голям късмет имате да възстановите функционалността на черния си дроб Цирозата се предизвиква от дългогодишно увреждане на черния дроб вследствие на алкохолизъм, мастно чернодробно заболяване ивирусният хепатит и автоимунният хепатит..Прогресирането на това заболяване зависи от главния фактор. Например, гибелта на човек с цироза, обвързвана с алкохола, ще отнеме по-малко време в сравнение с непиещ. Цирозата на черния дроб е животозастрашаваща и може да докара до гибел.

 Цироза на черния дроб

Пациентите с това заболяване имат по-кратка дълготрайност на живота спрямо останалата част от популацията. За да се избавите от цирозата, е нужна последна място по прекъсване пиенето на алкохол, да отслабнете, да избягвате мазните храни и да приемате медикаменти.

Симптоми на цирозата на черния дроб

В началния, обезщетителен етап, недоволствата нормално са дискретни и наподобяват тези при продължителен хепатит. Компенсаторният етап на болестта се свързва с неспецифични недоволства, като тежест в дясната долна част на корема, незаинтересованост, повръщане, отичане на корема, загуба на тегло, уязвимост, бодърствуване, лесна уморяемост.  В доста случаи пациентът има друго заболяване на стомашно-чревния тракт. При към 50 % от пациентите се открива цироза.

Симптомите при цироза могат да бъдат разнородни. Някои от тях са неспецифични: пострадалите приказват за умора; липсва на апетит; имали са загуба на тегло; чувствали са цялост в горната част на корема. Други са по-пряко свързани с работата на черния дроб: имали са зачервяване на дланите и ходилата, сърбежи, пожълтяване на кожата и бяло леке в очите и други

Може да имате признаци като гадене, задържане на течности и високо кръвно налягане. Понякога цирозата може да докара до органна непълнота или до нужда от чернодробна трансплантация.

Етапи на цирозата

Прогресирането на чернодробната цироза протича в четири разнообразни стадия. Първият етап, наименуван омазняване на черния дроб, е обратим, в случай че човек спре нездравословните привички, които го предизвикват. Ако не го направи, идващият стадий може да бъде фиброза, която ще докара до цироза. Цирозата ще утежни доста здравословното положение на пациента и може да докара до гибел

Чернодробните функционални проби не демонстрират отклоняване.Няма увеличение размера на черния дроб.Наблюдава се увеличение на черния дроб, само че няма забележими възли или фиброза.Увреден паренхим, и черен дроб цялостен с възли и фиброза.

Цирозата като едно от най-сериозните болести на черния дроб се развива с течение на времето и протича на стадии. Важно е да познавате признаците и признаците, които могат да демонстрират, че развивате цироза или че някой ваш непосредствен я е развил. Изключително значима е навременната интервенция на експерт.

Четирите стадия при цироза на черния дроб

Четири стадии на цирозата са познати в здравната литература. Те се назовават портален, лобуларен, чернодробен и краен етап на чернодробното заболяване.

Първият етап на цирозата постоянно е спокоен и не се открива, защото предизвиква единствено промени в чернодробната тъкан. Едва когато достигнете до етап 3 или 4, се появяват външни признаци, които могат да бъдат открити от лекарите.

Първият стадий на цирозата стартира като обратим развой, който минава в необратим, първият сигнал за това е увеличението на размера на черния дроб. С последователното утежняване на възпалението се образува белези, които заместват хубавичко чернодробна тъкан. Това води до загуба на функционалности и в последна сметка поврежда други органи като бъбреците и панкреаса. Възможно е да сте безсимптомни вследствие на този стадий, само че е значимо да бъдете бдителни за предупредителни признаци. Те включват пожълтяване на очи и кожа, червени петна по гърдите или корема и кървене от носа или устата.

Във втория етап на цирозата възпалителните реакции в черния дроб се ускоряват и все по-голяма част от чернодробните кафези (хепатоцити) и паренхима умират и се заместват от фиброзна тъкан. Въпреки това останалият здрав паренхим към момента може да компенсира функционалностите на черния дроб.

Вторият етап на цирозата е, когато черният дроб е бил повреден от алкохол или други фактори. Черният дроб към момента може да компенсира доста от функционалностите си, само че останалите здрави кафези към този момент не са задоволителни, с цел да свършат цялата работа. Ето за какво хората във втория етап са в положение когато здравият паренхим към момента може да компенсира чернодробните функционалности.

Третият етап на цирозата се характеризира с несиметричен сърдечен темп, задържане на течности в корема и краката, импровизиран бактериален перитонит (СБП), чернодробна енцефалопатия. Не е извънредно при хора с цироза да се следи Съюз на българските писатели или остра бъбречна непълнота.

Когато черният дроб е сериозно повреден и цирозата стартира да визира други органи към този момент приказваме за финален стадий. Крайният резултат е съществено утежняване на качеството на живот на индивида. Хората, които имат този етап на цироза, постоянно би трябвало да се включат в листата на чакащите за трансплантация.

Последният стадий на цирозата е, когато черният дроб към този момент не може да действа. Обикновено това се случва, когато черният дроб е толкоз мощно повреден, че стопира да създава жлъчка. Без жлъчка организмът ви не може да смила храната или да усвоява витамините и питателните субстанции, което води до недохранване и нараснал риск от инфекции.

Този стадий се афишира, когато има струпване на течност в корема и вените под кожата. Симптомите са доста тежки и даже се демонстрират външно. Човекът има доста мощни изразена жълтеникава кожа, подутина, издутост, нервната система не действа добре. Дори и в този етап, човек не би трябвало да губи вяра, само че сигурно би трябвало доста от дълго време да е спрял всички нездравословни привички, които са довели до самото заболяване.

Диагностика и лекуване на цирозата

Учените и лекарите се надяват, че ще бъде открито новаторско лекуване, което да размени чернодробните трансплантации. Терапията със стволови кафези е евентуална опция, която разрешава на личния черен дроб да се регенерира. Той по този начин или ианче го прави, само че цирозата би трябвало да бъде хваната в ранен етап и да се подхващат нужните ограничения.

Първата стъпка е да се направи разграничаване сред цироза и други заболявания на черния дроб. Това се прави от лекари, които назначават нужните проучвания. Следващото нещо, което би трябвало да извършите, е да извършите заръките на лекарите за държанието си при храненето, потреблението на лекарства и билки, и режимът, който ще би трябвало да следвате.

Много хора чакат новината за лекарство за чернодробна цироза, благодарение на което пациентите с хронична чернодробна цироза съумяха да се отърват от признаците си и занапред нататък да живеят обикновено.

Лечение на цироза на черния дроб с билки

 Цироза на черния дроб

Магарешкият трън (бял трън) е билка, която може да се употребява за лекуването на цироза. Тя съдържа силимарин, което демонстрира мощни антиоксидантни свойства, детоксикиращо и хепатопротективно деяние. Основнотодействие на билката се свързва със прекъсването на по-нататъшно увреждане на черния дроб. Проучвания демонстрират, че тази билка е потребна за хора с чернодробно заболяване породено от алкохол.

 Цироза на черния дроб

Спанакът и морковите са най-хубавите източници на бета-каротин. Те са богати и на калий, калций, фосфор, магнезий и витамини А и К. Тези зеленчуци ще оказват помощ на черния ви дроб да се пребори с цирозата. Можете да си извършите апетитен сок, като измиете и смесите листния спанак с няколко измити и нарязани моркова. Добавете вода, до момента в който получите мечтаната консистенция. Спанакът е приказен източник на желязо, а морковите са богат източник на бета-каротин. Измийте няколко моркова и листа от спанак, смесете ги в блендер, до момента в който получите фина примес. Прецедете и изпийте получения сок.

 Цироза на черния дроб

Коренът от глухарче е лечебно растение, което може да се употребява като инфузия за лекуване на възпаления и болести на черния дроб и жлъчката, както и за подкрепяне на храносмилането. Билката има прелестен усет и нормално се употребява в салати или други ястия. За да приготвите вълшебната запарка, се нуждаете единствено от чаша гореща вода и корени от глухарче.

В националната медицина се показват още доста билки, които оказват помощ на лекуването при цироза на черния дроб. Такива са аления кантарион, куче грозде, пача трева, шипката поради голямото си съществуване на витамин Ц, чай от еньовчеа и други.

Диета при лекуване на цироза на черния дроб

В случаите на цироза е значимо да се вземат поради стадията на цирозата и положението на черния дроб. При декомпенсирана цироза би трябвало да се употребяват по-голям брой протеини, само че не повече от 85 грама дневно. Приемът на мазнини също би трябвало да се ограничи, като половината би трябвало да идва от млечни артикули. От друга страна, зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки и нискомаслени млечни артикули могат да ви оказват помощ да живеете по-здравословно. Не е нужно да се чувствате отговорни, че ядете това, което обичате – стига да знаете кои храни да консумирате повече и кои са потребни за съответния проблем, с който се борите.

Как да предотвратим цирозата на черния дроб? 

За благополучие заболяването е предотвратима в ранен етап. Един от най-ефективните способи да намалите риска от цироза и обвързваните с нея увреждания на черния дроб е да се ограничи потреблението на алкохол. Алкохолни питиета не би трябвало да се употребяват повече от два дни в седмицата и като цяло не би трябвало да се прекалява с прекомерно мазни храни и такива, които съдържат токсични субстанции.

Цирозата може да бъде избегната, в случай че бъде хваната в точния момент. Когато заболяването е в начален етап, тя е обратима и може да бъде овладяна. Това значи, че се предлагат периодически профилактични прегледи за определяне на положението на черния дроб и банкет на хепатопротективни лекарства и билки.

Пречистване на черния дроб

Храненето за детоксикация е потребно освен за намаляване, само че и за здравето ви. Трябва да внимавате каква храна влиза в тялото ви и коя храна ще помогне на черния дроб и червата ви да действат вярно. Храненето с уравновесени ястия ще бъде от изгода за цялостното ви богатство. Здравословната и уравновесена диета, която предизвиква отслабването и включва подобаващи храни за черния дроб и стомашно-чревния тракт, освен ще ви помогне да отслабнете, само че и ще направи тялото ви по-здраво като цяло.

Като част от режима на хранене при цироза на черния дроб има доста препоръки от лекарите, които можете да получите. Има и средства от националната медицина и от различни способи, които също оказват помощ за възстановяване на положението на болния. Например приема на д0 10 чаши филтиранта вода на ден. Смята се, че горещата вода с капки лимон също спомага за облекчение живота на страдащите като им подобвява храносмилането и качествената работа на лимфната система.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който съгласно проучванията може да противодейства на оксидативния стрес, обвързван с мастното чернодробно заболяване. Консумацията на храни, богати на витамин Е, може да помогне за поощряване на здравословната функционалност на черния дроб посредством ограничение на оксидативния стрес. Богатите на витамин Е храни включват бадеми, слънчогледови семки, фъстъци, пшеничен зародиш, сьомга и авокадо. Също по този начин предозирането с витамин Е не носи добър резултат. Желателно е набирането му да е от естествени храни, а не от подготвени таблетки.

 Цироза на черния дроб Графика на детоксикиращи черният дроб храни

Ягодите са хранителна мощ, която обезпечава доста значими витамини и минерали. Освен това имат невисок гликемичен показател, което значи, че няма да покачат кръвната ви захар. Плодовете са наложителна част от положителната диета обвързвана със здравия черен дроб.

Цвеклото е превъзходен източник на антиоксиданти. В тях има беталаини – пигмент, който оказва помощ за понижаване на хроничните възпаления и укрепване на клетките в черния дроб. В него има също бетаин и пектин, които оказват помощ на чернодробните кафези да отстраняват токсините. Цвеклото е натурален метод за подкрепяне на черния дроб и кръвообращението, както и за битка с хроничните възпаления. Можете да му се насладите и като страхотна салата, като сок, като част от витаминозен коктейл от доста сокове.

Лимоните, мандарините, портокалите са богати на витамин С и желязо, както и на флавоноиди, които да оказват помощ за попречване на сърдечни болести и рак. Освен това те са превъзходен метод за поддържане на хидратация в организма!

Ферментиралите храни са богати на пробиотици – потребни бактерии, които подкрепят здравословното храносмилане и целостта на червата. Ферментиралите храни също по този начин оказват помощ на организма да поддържа мощна имунна система, като задържат токсините в кръвния поток.

Освен че би трябвало да консумирате храни, които подкрепят функционалността на черния дроб, би трябвало да избягвате алкохол, медикаменти и мазни храни. Потърсете естествени разновидности като билки и добавки, в това число бял бодил.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР