Черната кутия от катастрофиралия самолет МиГ 29, в който загина

...
Черната кутия от катастрофиралия самолет МиГ 29, в който загина
Коментари Харесай

Министър Панайотов в Карлово: Изпращаме черната кутия от пад...

Черната кутия от авариралия аероплан МиГ 29, в който почина майор Валентин Терзиев ще бъде разчетена в Руската самолетостроителна корпорация. Това е формалният отговор на РКС МиГ на питане на българското Министерството на защита по отношение на снемането на данните от злополуката, съобщи в Карлово министърът на защитата Георги Панайотов.

Разчитането на информацията в черната кутия ще стане в лаборатория на РСК МиГ на територия на Руската федерация, посочи той.

Това значи, че черната кутия с група от трима души - от Военна прокуратура, Военна полиция и Военно-въздушните сили ще заминат за Русия при първа опция, когато се уредят формалностите и ще чакаме резултат от там, съобщи още министър Георги Панайотов. Искам още веднъж да изразя своята съпричастност със скръбта на фамилията на подполк. Валентин Терзиев, сподели още той след поклонението в авиобаза Граф Игнатиево. Валентин Терзиев беше посмъртно създаден в чин подполковник и беше награден посмъртно с почетен знак " Свети Георги " първа степен за офицери.

Сутринта в авиобазата бяхме на поклонение, напомни военния министър. Беше доста тежко на всички, скръбта е на всички места, сподели той.

Днес разформировахме последния контингент на БА, който се завърнаха от задачата Решителна поддръжка на НАТО в Афганистан. Всички се върнаха живи и здрави и това ме прави и благополучен, и горделив, че българските военнослужещи са изпълнили чудесно задачата си. За всичките 19 години от началото на интервенцията на НАТО в Афганистан, ние не сме дали нито една жертва, напомни министър Панайотов. Той акцентира, че за всички е доста тежко, че загубихме майор Терзиев, само че уроците са научени.

Това, което можем да създадем, е да не позволяваме сходни произшествия в бъдеще. А то изисква доста работа, доста рационализация на цялата войска, в това число на Военно-въздушните сили, изисква нашите офицери, сержанти и бойци да разполагат с най-модерната и сигурната техника. Но подполк. Терзиев не може да бъде върнат и това е доста тъжно, сподели министърът на защитата.



Министър Георги Панайотов разгласи, че графиките за нальотите на авиобаза Граф Игнатиево са тръгнали нагоре. И в случай че не се беше случилото нещастието с подполк. Валентин Терзиев през 2021 неговия нальот щеше да бъде към 70-80 часа, т.е. графиките на нальотите върви нагоре. В момента обаче подготвителните полети и образованието на водачите в Българската войска е спряно и престои то да бъде обновено до две три седмици, акцентира министърът.



Началникът на защитата Емил Евтимов добави, че единствено плановата летателна активност на изтребителната авиация е спряна, а на останалата - на щурмовата, вертолетната и транспортната авиация се извършва планова-летателната активност. Стрелбите на зенитно-ракетни войски, които бяха прекъснати на 9 юни ще се препланират за месец септмеври.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР