Черна гора възнамерява да се присъедини към мисията на Европейския

...
Черна гора възнамерява да се присъедини към мисията на Европейския
Коментари Харесай

Черна гора се присъедини към мисията на ЕС, ще обучава украински военнослужещи

Ч ерна гора има намерение да се причисли към задачата на Европейския съюз за оказване на военна помощ на Украйна (EUMAM), като ще взе участие в образованието на украински бойци , оповестиха за Радио Свободна Европа от Министерството на защитата на Черна гора.

Както обявиха те, министерството неотдавна е получило утвърждение за присъединяване в тази задача, откакто Черна гора изрази желанието си да даде друга форма на поддръжка на Украйна и да способства за Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз.

Мисията EUMAM е основана от Съвета на Европа през 2022 година след военната експанзия на Русия против Украйна за да се окаже помощ на тази страна, като се укрепи способността на армията да пази териториалната целокупност и суверенитета. Мисията е упълномощена да дава самостоятелно, групово и профилирано образование на членове на украинските въоръжени сили в местата, където се намират страните - членки на Европейски Съюз.

" В момента сме във етапа на осъществяване на националните процедури, които би трябвало да доведат до приемането на парламентарно решение за присъединяване на военнослужещи от армията на Черна гора в тази задача ", обявиха от Министерството на защитата.

Решението за потребление на армейски елементи в състава на интернационалните сили се взема от Народното събрание на Черна гора по предложение на Съвета по защита и сигурност.

След като Съветът дефинира препоръчаното решение, в което тъкмо ще се дефинира присъединяване на черногорските бойци в тази задача, то ще бъде изпратено на Народното събрание за по-нататъшна процедура, оповестяват от министерството.

Черна гора е член на НАТО от 2017 година и следва европейската външна политика, в това число отношението си към съветската военна експанзия против Украйна. 

* Вижте и това видео от архива ни: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР