Черен списък на данъчните убежища ще съставят министрите на финансите

...
Черен списък на данъчните убежища ще съставят министрите на финансите
Коментари Харесай

ЕС подготвя черен списък на данъчните убежища

Черен лист на данъчните убежища ще сформират министрите на финансите на Европейски Съюз на 5 декември. Проектът към този момент включва към 20 юрисдикции, само че окончателният документ може да се окаже много по-къс поради политически сделки, осведоми Ройтерс.

След няколко абсурда с откриване на схеми за отбягване на заплащане на налози от компании и богати персони, Европейски Съюз стартира през февруари процедура за правене на лист на данъчните убежища, с цел да предотврати основаването на така наречен компании пощенски кутии в чужбина, които в доста случаи са законни, само че могат да прикриват противозаконна активност.

След траяло към година изследване на 92 юрисдикции, възприемани като възможни данъчни убежища, специалисти на Европейски Съюз са подготвили проектосписък на тези, които не покриват стандартите на Европейски Съюз за данъчна бистрота и съдействие.

Списъкът съдържа към 20 юрисдикции, уточни в петък почитан представител на Европейски Съюз. Той добави, че броя може да бъде понижена, когато финансовите министри се срещнат във вторник в Брюксел, защото някои страни членки могат да се опълчват на включването на избрани юрисдикции.

Много представители на Европейски Съюз са на мнение, че сигурно ще бъде признат подобен лист, изключително след новото усилване на публичния напън, последвало публикуването на така наречен " Парадайз пейпърс " (Paradise Papers) наскоро.

Според източник на Франс прес описът ще съдържа минимум 10 страни.

Списъкът обаче надалеч не изглеждаше толкоз сигурен единствено преди няколко седмици и съгласно източника на Ройтерс министрите може въпреки всичко и да решат да отсрочат приемането му.

За да бъдат извоювани скептично настроените държавни управления, най-ефективните контрамерки, като данък върху преводите на данъчните убежища, може да бъдат оставени в пълномощията на страните членки - решение, която да сътвори законови " малки врати ".

Източникът от Европейски Съюз уточни, че е формиран втори така наречен сив лист на юрисдикции, които не дават отговор на стандартите на Европейски Съюз, само че са се заели да трансформират данъчните си разпореждания.
Списъкът е оценен като победа за страните, които не са изключително въодушевени от процеса на усилване на данъчната бистрота, да вземем за пример Люксембург и Малта, защото няколко юрисдикции, за които се счита, че играят ролята на данъчни убежища, ще избегнат рисковете за репутацията си, подбудени от включването им в черния лист.

Министрите могат да решат сивият лист да не бъде разгласен обществено. Източникът на Ройтерс означи, че той включва към 20 други страни.

Очаква се също по този начин финансовите министри на Европейски Съюз да одобряват взаимна позиция за облагането с налози на корпорации като Амазон (Amazon) и Facebook (Facebook). Те са упреквани, че заплащат прекомерно малко налози в Европейски Съюз, регистрирайки централите си в страни с ниски ставки, като Ирландия или Люксембург.

Текстът на проектокомюникето за срещата във вторник е омекотен под натиска на страните, които заемат сдържани позиции към ограниченията, добавя Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР