Черен ден за София и Скопие - изпратихме нощта с

...
Черен ден за София и Скопие - изпратихме нощта с
Коментари Харесай

Хронология на трагичния инцидент на АМ Струма

Черен ден за София и Скопие - изпратихме нощта с 9 души, починали в дом за възрастни в с. Рояк, а малко по-късно - 45 жители на Република Северна Македония, измежду тях и 12 деца, починаха в пламнал рейс, аварирал на Автомагистрала " Струма ".

Автобусът изгорен два часа след среднощ край пернишкото село Боснек. В него са пътували 52-ма туристи . Те са се прибирали от Турция към Република Северна Македония. Освен авариралия рейс още три автобуса на същата туристическа компания са пътували по маршрута.

Ето и хронологията на случая:
2.00 часа през нощта
На телефон 112 е получен сигнал за тежка злополука на Автомагистрала " Струма " в региона на село Боснек. Шофьорът губи надзор и опустошава мантинелите.

Първи на мястото идват екипи на полицията и три пожарни. Огънят бил толкоз мощен, че рейсът изгорен за минути. Гледката на пътя се оказва без аналог в актуалната ни история.

" Не познаваме по своите мащаби сходно произшествие ", споделя Борислав Сарафов - шеф на Националната следствена работа и заместител основен прокурор.

" Такова нещо до момента не съм виждал. Хората са скупчени, хората са на въглен вътре. Картината е ужасяваща. Не всеки може да издържи на тази картина ", добавя служебният вътрешен министър Бойко Рашков.
7.00 часа сутринта
На мястото на случая идват първите мъже в страната. След първичния оглед излиза наяве, че в рейса са пътували 52-ма души. През счупените прозорци от огнения капан съумяват да се спасят единствено седем от пасажерите - две дами и петима мъже, които са настанени в " Пирогов ". 45 души губят живота си в пламъците - измежду тях 12 деца.

" Трагедия, която ни раздруса и сложи условия пред българската страна да реагира доста бързо и да направи вероятното на първо време да се проверява този пътен случай, какви са аргументите ", съобщи служебният министър председател Стефан Янев.

Пламъците са изпепелили изцяло рейса - по тази причина самоличността на починалите може да бъде открита само посредством ДНК разбор, откакто лекари и биолози вземат материал от всяко тяло.

" Кои тъкмо са починали, не можем да кажем към сегашния миг, както сподели Рашков, телата са изгорели до неразбираемост ", сподели Борислав Сарафов.



Автобусът е влезнал в България от Турция през граничен пункт " Капитан Андреево " и е регистриран в Скопие. Той се е движел дружно с още три други рейса като част от проведена екскурзия в Истанбул.

Малко преди жестоката злополука туристическата група била за последно дружно на бензиностанция на автомагистралата, където имало отмора. Според проверяващите не се изключва опция точно тогава да е имало прехвърляне на пасажери сред рейсовете, които се движели с към 20 минути отдалеченост между тях. Няколко километра по-късно водачът е изгубил надзор над машината.



Засега проверяващите работят по две версии.

" Едното е човешка неточност на лидера на рейса, второто е зародила неочаквана техническа нередовност, която е довела до злополуката, респективно до леталния излаз на пътуващите ", изясни заместител основният прокурор.

" Тук има мантинела, която просто е отнесена, което значи, че най-вероятно по някаква причина рейсът е минал вдясно по посока на придвижването и има прикосновение с мантинелата, която е просто унищожена ", добави Бойко Рашков.



По думите му е безусловно допустимо това запалване да се е получило вследствие на допира до мантинелата.

" Чухме всевъзможни версии, в това число и приключване на гориво. Всичко това ще се обясни, уповавам се доста бързо и сътрудниците от следствието ще извършат своята работа ", съобщи Рашков.

Обект на следствие ще бъде и положението на пътната права от автомагистралата, за която има сигнали, че постоянно стават произшествия. Експертите би трябвало да открият дали наклоните се отклоняват от допустимите правила.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР