Чепеларе беше домакин на истински празник на хорото днес. Народното

...
Чепеларе беше домакин на истински празник на хорото днес. Народното
Коментари Харесай

Чепеларе днес завъртя олимпийското хоро СНИМКИ

Чепеларе беше хазаин на същински празник на хорото през днешния ден. Народното забавление се основава по самодейност на локалният танцов клуб " Веселие " и се организира за девета година. Надиграването се провежда обаче тази година главно от Община Чепеларе, означи Весела Хаджиева от клуб " Веселие ".

В празничното дефиле по централната улица на града над 250 участници минаха, предвождани от каба гайди, в национални носии или обичайното за клуба им облекло.

По традиция формалната част на празника стартира с огромно „ сворнато ” хоро във формата на петте Олимпийски кръга, които красят площада в Чепеларе, в чест на Олимпийската купа на Екатерина Дафовска. След това всеки клуб се показва със своя„ китка от танци ”.

„ Събитието е традиция за майските празници в град Чепеларе, като потапя града във фолклорна приказност, давайки въможност на жителите и гостите на Чепеларе да се допрян и усетят завладяващата магия на българското хоро “, сподели кметицата на Чепеларе Славка Чакърова, която също взе участие в празника облечена в носия.

Празникът няма конкурсен темперамент, играят се хора от всички фолклорни области на България. Всяка година се канят разнообразни участници.

„ В празника тази година участваха 8 клуба като най-многобройният е нашият, посрещнахме й клубове от Първомай, Хвойна, Павелско, Елховец, Труд, доста деца от ОДК - Чепеларе участваха, както и други. Дефилето и Олимпийското хоро си остават непокътнатата ни марка и стават все по-прекрасни “, сподели Хаджиева от клубът хазаин, който наброява 80 хороигралци.

Клуб " Веселие " ще означи 10 годишнината от основаването си на специфичен празник дружно с Ообединен детски комплекс - Чепеларе, който пък ще означи 25 години от основаването си. Ще създадем огромен концерт на 22 май от 18 часа, разгласи Весела Хаджиева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР