Чехия в опит да се възстанови след опустошителното торнадо. Стихията

...
Чехия в опит да се възстанови след опустошителното торнадо. Стихията
Коментари Харесай

След торнадото в Чехия: Някои семейства са изгубили всичко

Чехия в опит да се възвърне след опустошителното торнадо. Стихията лиши живота на петима, ранените са стотици. Европейски страни се притекоха на помощ.

Радим Бановски от чешката телевизия „ Нова “, който бе на мястото на нещастието, разказа вредите от бедствието:

„ Мощното торнадо унищожи седем обитаеми места. В момента съм в едно от засегнатите села – Моравска Нова Вес. Местните приказват за апокалипсис. Хората описаха, че при връхлитането си торнадото е издало тон, напомнящ товарен трен. След това настанал смут. Природното злополучие задейства и мигновена вълна на съпричастност. Хора, асоциации и компании незабавно предложиха помощта си в обществените мрежи и започнаха да събират пари за потърпевшите. Чешкото държавно управление също даде обещание помощ. “

Някои фамилии губят всичко. Петра Хавликова от Моравска Нова Вес съумява да избави най-важното – живота си.

„ Синът ми беше на работа, щерка ми беше на учебно заведение, аз бях у дома сама. Когато стартира, хукнах към банята, където няма прозорец. Треперех! “, споделя Петра Хавликова.

Домът на Петра в този момент е като след бомбардировка. Не е ясно дали къщата може да бъде възобновена или би трябвало да се срине до основи, дружно с всички фамилни мемоари.

„ Родителите ми я построиха, бях на четири години, когато се преместихме и от този момент живеем тук. Покривът на кухнята е пред къщата. Там, където беше лозето, в този момент се намира плевнята на съседа “, споделя Петра.

Доминика Ребикова работи за държавната чешка телевизия. Първите моменти след бурята са били тестване и за нея поради прекъснатите връзки, описа тя пред bTV.

“Нямаше интернет и сигнал на мобилния телефон. Когато пътувахме през селата и видяхме разрушените къщи, се усещах като в сън или във филм. Не можеш да повярваш на видяното”, споделя Ребикова.

Щетите в селата в Южна Моравия към момента се правят оценка, само че по думите на журналистката хората са задружни и си оказват помощ.

Пострадалите сами се оправят с по-леките вреди, пожарникари претърсват руините, а армията изпрати тежка техника. Помагат избавителни екипи от Полша, Австрия и Словакия. Министерството на районното развиване отпусна 16 милиона евро помощ.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР