Чехия, която е ротационен председател на ЕС, се сблъска със

...
Чехия, която е ротационен председател на ЕС, се сблъска със
Коментари Харесай

Няма единство в ЕС за ограничаването на пътуванията на руснаци в Европа

Чехия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, се сблъска със опозиция от страна на някои страни-членки по въпроса за ограниченията за ограничение на пътуванията на руснаци в Европа след нашествието в Украйна, съобщи Франс прес. Темата е една от главните на двудневната среща на външните министри на Европейски Съюз, заседаващи в Прага.
Чехите желаят да замразят действието на съглашението от 2007 година, улесняващо издаването на визи на съветски туристи, а други страни приканиха за цялостна възбрана на визите за съветски жители. Против сходно решение обаче се оповестиха страни, като Унгария, Люксембург и Австрия. 

" Няма място за туризъм ", сподели пред публицисти чешкият министър на външните работи Ян Липавски и добави, че мярката ще " изпрати сигнал до елита в Москва и Санкт Петербург ". свободно. 
" Не мисля, че възбраната за издаване на визи е уместно решение при актуалните условия ", съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто, чиято страна резервира близки връзки с Кремъл. 
Против мярката, която би засегнала елементарните руснаци, се разгласи и външният министър на Люксембург Жан Аселборн, който възрази против основаването на „ нова желязна завеса в Европа ".  " От самото начало всички се съгласихме, че това е война на (руския президент Владимир) Путин ", добави той.

Френската външна министърка Катрин Колона предложи " да се прави разлика сред тези, които са почнали войната, преди всичко съветския президент, неговото обграждане и всички, които поддържат военните му старания, и въпреки това съветските жители, създатели, студенти, публицисти ". Искаме и би трябвало да продължим да поддържаме връзки с тези хора, сподели тя и означи, че съветските олигарси, против които към този момент са наложени наказания, няма да дойдат " да пазарят нито във Франция, нито в Европа ". 
Австрийският им сътрудник Александер Шаленберг съобщи, че Европейски Съюз не трябва " да издава безапелационни присъди за 140 милиона души ", имайки поради популацията на Русия.
На 25 февруари, ден откакто Русия нахлу в Украйна, Чехия спря да издава визи на руснаци с дребни изключения. Съседни на Русия страни - Естония, Финландия, Латвия, Литва и Полша, приканиха Брюксел да забрани издаването на шенгенски визи на съветски туристи.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР