чебната година у нас започва в условията на извънредна епидемична

...
чебната година у нас започва в условията на извънредна епидемична
Коментари Харесай

Училищата отварят врати при засилени противоепидемични мерки

чебната година у нас стартира в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура.

Първият образователен ден тази година ще премине при засилени ограничения за сигурност.

Официални тържества ще има единствено за децата от първи, пети и осми клас. Останалите ще се събират в класните стаи или кабинетите.

Какви са ограниченията, които всички учебни заведения би трябвало да съблюдават

Най-важните правила, които би трябвало да съблюдават образователните заведения, са за стерилизация и отдалеченост. Всяко учебно заведение ще има отговорник, който да следи да няма скупчване на деца в коридорите, както и учениците постоянно да мият ръцете си и да поставят дезинфектант.

Маските няма да са наложителни за децата в класната стая, а единствено при излизане от нея. Учителите, които преподават на повече от един клас обаче ще би трябвало да са с маски или шлемове даже в час.

Препоръката на МОН е и оптимално да се ограничи контактът сред обособените класове. За задачата множеството учебни заведения са създали график, съгласно който учениците ще стартират часовете си в друго време и надлежно ще се разминават междучасията им.

В случай на дете със симтом на COVID-19, то неотложно би трябвало да се отдели от останалите в особено помещение, а родителите му да дойдат да го приберат. При позитивна проба на възпитаник или преподавател целият клас минава под карантина за две седмици и ще учи отдалечено.

От МОН оповестиха, че при нужда могат да реагират в границите на 24 часа и да преминат в отдалечена форма на образование.

По публични данни на МОН тази година учениците в страната са малко над 717 000. Днес първия учебен звънец ще чуят към 59 000 първокласници.

Училищата в страната са 2359. Над 717 400 са учениците от 1-ви до 12-и клас.

68 400 са учителите, педагогическите експерти и шефовете на образователните заведения.

Близо 900 ремонтни действия са осъществени в 99 държавни и 646 общински учебни заведения. Малко след началото на образователната година ще продължат ремонтните действия в над 100 образователни заведения. Там ще бъде основана нужната организация, с цел да не бъдат възпрепятствани естественото разкриване на образователната година и протичането на образователния развой.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР