Че ще стана шеф-готвач, за мен беше кристално ясно още

...
Че ще стана шеф-готвач, за мен беше кристално ясно още
Коментари Харесай

Captain Cook изгрява с нова звезда "Мишлен"

" Че ще стана шеф-готвач, за мен беше кристално ясно още на 6-годишна възраст - кулинарията е пристрастеност, с която съм роден, въпреки никой в фамилията ми да не е експерт в кухнята " - с тези думи началник Гупил се показва пред своите клиенти в паметния ресторант " Бодлер " в Париж.

Неговата професионална визитка е впечатляваща; макар младата му възраст той е към този момент е със солидна биография - приключва един от най-престижните кулинарни институти в Орлеан, Франция, и има шанса да стартира кариерата си с ментори от ранга на началник Филип Жордан и Стефани льо Куелек. Работи за ресторант с две звезди " Мишлен ", " Принс де Гал " в Париж, а своята персонална първа звезда " Мишлен " печели като шеф-готвач на ресторант " Бодлер ".
Описва кухнята си като " лека, съвременна, с щипка традиция ".

 Captain Cook изгрява с нова звезда

Държи на качеството на продуктите съвсем маниакално , избира персонално безусловно всяка съставна част за своите ястия, а с цел да си подсигурява, че постоянно ще намира зеленчуци с съвършен усет, ги отглежда самичък в лична градина в покрайнините на Париж. Впечатлен е от усета и качеството на българските плодове и зеленчуци и с наслада ги включва в менюто, което ще показа пред определените клиенти на Captain Cook.

" Специално за българските посетители съм подбрал едно от моите знакови авторски менюта, съобразено, несъмнено, с продуктите, които мога да намеря пресни и с високо качество на вашия пазар и наоколо. Например рибата е свеж див лаврак, който в Captain Cook се доставя с извънредно високо качество от Гърция, " Сен Жак " и агнешкото ще ги вземем от моите снабдители от Франция, само че всички зеленчуци и част от подправките са български, доста съм впечатлен от усета им. "

Преди да удостовери гостуването си, началник Гупил се среща с екипа и изискванията в кухнята на заведението, пробва на място продуктите за менюто и персонално селектира от винената листа на Captain Cook тези виновност, които ще бъдат част от менюто.
Пристига още веднъж в България 4 дни преди старта на вечерите, с цел да може да стикова своя екип с българските сътрудници, които ще оказват помощ за приготвянето и поднасянето на менюто, да обиколи персонално доставчиците на артикули, да подготви тестово всички ястия с локалните артикули и не на последно място - да попие българската атмосфера и метод на живот, като опита обичайната българска кухня; едвам тогава по думите му ще бъде същински подготвен да се показа пред нашата аудитория.

 Captain Cook изгрява с нова звезда

Важна част от цялото звездно " Мишлен " прекарване и наложително условие на началник Гупил е броят на гостите за една вечеря да е стеснен - не повече от 60 души, с цел да може да се подготви всяко ядене от менюто с съвършено качество и подробност, да се сервира в точното време по най-подходящия метод и началник Гупил да се срещне с всеки посетител персонално. Гостите ще се радват на независим салон в Captain Cook, спретнат и украсен особено за тези 5 вечери.

Цената на всеки куверт, с включено вино, кафе и безалкохолни питиета, е 350 лв..
Резервация за вечерите от 21 до 25 февруари в това число можете да извършите на:

Ето и менюто, което началник Гийом Гупил ще подготви в Captain Cook:

Amuse bouche
Панакота от карфиол и мариновани зеленчуци, нежно овкусени с кориандър и къри

Студено предястие
Класически " Сен Жак " в сос от скариди с джинджър и зелена ябълка

Топло предястие
Рибно филе от див лаврак, парфюмирано с бергамот и поднесено с моркови глазе

Първо главно ядене
Печен йерусалимски артишок с трюфел и цвят от оксалис

Второ главно ядене
Котлет от младо агне, поднесен с милфьой от селъри в редукция от девесил

Десерт
Шоколадова текстура с перли от Шартрьоз

Винена селекция, предложена от началник Гупил:

Бяло вино
Шардоне Монтани Прьомие Крю Ла Гранд Роше, 2021, Франция
с изявен мирис на акация и мед, ярък жълт цвят, извънредно уместно за рибни ястия и морски блага

Совиньон блан Ла Тунела 2021, Италия
типичен за сорта минерален букет с изявени флорални и екзотични нотки, подобаващ за съчетание с разнообразни типове зеленчуци, предястия, морски блага и леки меса

Вино розе
Шато Минюти 2021, Кот дьо Прованс Франция
Изразява напълно стила на Шато Минюти - композиция от пресен естествен плод и интензивни аромати. Подходящо за комбиниране както с рибни и морски блага, по този начин и с месо и десерти.

Червено вино
Пино Ноар, Домейн де Валмосин 2019, Луи Латур, Франция
Интензивен и ослепителен рубинов цвят, мощен мирис с нотка на череша, уравновесен усет с фини танини на финала. Съчетава се с печени меса, изключително подобаващ за агнешки, сирена и шоколадови десерти

Цена на куверта 350 лева
*вино, кафе и безалкохолни питиета са част от куверта.

 Captain Cook изгрява с нова звезда

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР