Чайовете, рекламирани като лечебни и енергизиращи, водят до сериозно пристрастяване

...
Чайовете, рекламирани като лечебни и енергизиращи, водят до сериозно пристрастяване
Коментари Харесай

Внимание! Билков чай се оказа опасна дрога

Чайовете, рекламирани като лечебни и енергизиращи, водят до съществено пристрастяване и имат рискови токсични резултати.

Един от най-новите типове дрога, която пробва да откри пазар у нас е кратом, заяви бТВ. Митническите чиновници от Борба с наркотрафика в последно време все по-често се натъкват на тревистата маса, отглеждана в Тайланд. От няколко години той е включен в листата с рискови опиати като кокаин и хероин.

„ Това е наркотично вещество, произходът му е от югоизточна Азия, тъй че единствения път, това е с въздушни карго колета, въздушни куриерски колета. Миналата година, през 2021 година, открихме 3 колета с кратум, общо количество към 3 кг. В куриерски и пощенски колета, това е главния метод ”, изясни Стефан Бакалов, шеф на отдел Борба с наркотрафика “ в Агенция Митници.

При опита да бъде импортиран, кратомът постоянно е заявен като безопасен чай. „ Кратомът на тип, може да бъде смляно самото растение, самите листа. Също по този начин се използва като се пие под формата на чай или се пуши. Ако е малко наличието на кратум, тогава резултатът е подтикващ. Обратното е опияняващ резултат “, добави Бакалов.

Именно това е и новата вълна освен у нас, само че и в Европа през последната година. Употребата на сякаш здравословни чайове и билки, Които водят до взаимозависимост, а при предозиране и до съдбовен излаз.

Така наречени артикули, които звучат прелестно, всекидневно, вместват се в wellness, healthiness, т.е. в здравословни стратегии, обаче с отровен, увреждащ и рисков резултат, изключително когато засягат централно-мозъчните функционалности – могат да доведат до остри психологични и психотични разстройства “, посочи доктор Александър Канчелов –  експерт по терапия на зависимости.

Най-често в клопката подадат младежите, които опитват, подведени от изказванията за безобидността им.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР