Чавдар Ченков от Бургас рециклира (вляво) и управителят на Хамалогика

...
Чавдар Ченков от Бургас рециклира (вляво) и управителят на Хамалогика
Коментари Харесай

Спасители до плажа

Чавдар Ченков от " Бургас рециклира " (вляво) и шефът на " Хамалогика " Неделчо Андреев

© Надежда Чипева Разходете се след 8 часа вечерта по централните улици на Бургас. Ако не е лято, ще сте единствено вие и още няколко запалянковци. Един от главните проблеми на морския град е отсъствието на хора, и по-специално на тези сред 19 и 35 години.

Въпреки че към този момент четири пъти печели " Най-добър град за живеене ", Бургас губи своите млади. През 2018 година региона регистрира позитивен машинален приръст, т.е. повече заселили, в сравнение с изселили се, само че плюсът идва от възрастовите групи над 50 години, а в по-младите групи - от 10 до 29 години, прирастът е негативен.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Не всичко обаче е изгубено. Отвъд статистиката редица млади бургаски запалянковци са останали или даже са се върнали в града. Тяхната цел: да трансфорат морския град в едно по-добро място за живот. Ето по какъв начин.

" Хамалогика "

Четвъртък вечер на един от етажите на бившето радио " Южен Бряг " в Бургас. Около 30-ина младежи играят настолни игри. Мястото се споделя читалище " Хамалогика ". В основата му е екип от завърнали се младежи. Всичко стартира през 2012 година като план на група другари, обединени към концепцията градските пространства да се изпълнят с просвета и изкуство, поднесено по съответен за времето метод, а хората да станат по-ангажирани с значими за града тематики. Основателите на " Хамалогика " вземат участие в тактиката за превръщането на Бургас в европейска столица на културата за 2019 година Оттам е и концепцията за основаването на читалището, актуален културен хъб и конгрес за разнообразни събития.

Пространството е наето от общината през 2014 година Благодарение на доброволни старания и дарения отваря порти на 1 септември 2016 година

Сред плановете на " Хамалогика " са " Кариерна библиотека " по модела на датския формат Human Library, където експерти в дадена област споделят опита си с младежи и студенти. Във формата " Дестинация Х " пътешественици описват за пътуванията си. Четвъртък е денят на бордовите игри. И тъй наречените

Пространството не се развива безпроблемно. По думите на настоящия му шеф Неделчо Андреев, който провежда и надпреварата BurgasRun в града, средствата не са задоволителни за финансовата му резистентност. То се устоя главно от членския импорт на своите 150 членове, няма доста бизнес, който е подготвен да спонсорира сходно място, общината оказва помощ единствено за финансирането на съответни планове, а мястото разчита главно на непринуден труд на запалянковци. Сега задачата на Нед е да направи някои промени, които включват и концентрирането на по-големи пълномощия и отговорност в шефа.

Голяма незнайна е каква ще е ориста на " Хамалогика ". Една част от постройката е благосъстоятелност на страната, друга на общината, като сред двете се водят каузи и решението на съда скоро ще стане ясно, както и името на бъдещия наемодател.

Иван Желязков от HashtagStudio дружно с колегата си Георги Илиев трансформират мястото в културен хъб.

Фотограф: Надежда Чипева HashtagStudio

Едно от местата, които би трябвало да посетите в Бургас, в случай че сте почитатели на комедията, е HashtagStudio. Бар на горния етаж и сцена на долния. Мястото е дело на съдружниците Иван Желязков и Георги Илиев. А Георги като дизайнер стои зад истинската му визия. Преди това двамата се занимават със снимането на виртуални разходки за Гугъл Street view. Момчетата обаче имат класическа фантазия – да имат бар.

" Един ден това място безусловно ни беше препоръчано, откакто си потегли предходният наемател ", споделя Иван. Двамата се захващат с ремонта на доскорошното кафе. Първоначалният проект е единствено за леки корекции. До момента, в който при свалянето на осветлението не пада окаченият таван. Усилията се усилват, като стартира да се търси вид по какъв начин да се създаде и долният етаж от заведението и по какъв начин да бъде запълнен със наличие.

" Трябва да има причина някой да слезе долу ", споделя Иван. Така се стига до концепцията долу да се появи сцена, като първичната упоритост е на нея да се случва нещо всеки ден. Идеята обаче се оказва прекомерно амбициозна, като двамата бързо откриват, че в града няма доста въодушевени хора, които вършат неща.

Заведението отваря порти на 21 юли 2017 година До септември обаче на сцената няма нито едно събитие.

Тогава настава и повратният миг. Георги се свърза с групировката " ХаХаХа ИмПро Театър " от София. Те откликват на поканата. Събитието притегля 70 - 75 души аудитория. " Седяха по стълбите, на всички места, и си казахме - очевидно има интерес ", споделя Иван. Оттам нататък реакцията е верижна. " Всеки, идвайки, ни предлагаше някой различен, на който да се обадим ", споделя Иван, като това е и най-вероятната причина по този начин мощно да се развие комедията. Артистите идват главно от София. Публиката обаче е бургаска, като момчетата не могат да се оплачат от интереса към мястото и сцената. Събитията събират към 60 - 70. " За подобен град мисля, че има хора, които правят оценка и са подготвени да платят ", споделя Иван.

BurgasLab

Освен културата новите технологии са другото, което може да задържи младежи в града. Част от тях могат да бъдат открити в BurgasLab – коуъркинг спейс денем и хакерспейс през нощта. Това най-общо значи, че хора с всевъзможни механически умения се събират да опитват тук.

Идеята се заражда преди към 5 години, споделя Елица Ченкова, която тогава се връща в родния си Бургас от Холандия, а в този момент работи отдалечено за софийска компания. " Първо се събирахме в ресторантчета, бирарии, питейни заведения ", споделя тя. Нуждата от лично място се ускорява и по този начин се стига до наемане на помещението, което предлага 8 работни места и се финансира на правилото на членски импорт.

По-широката им концепция обаче е да се опитат да развиват самата IT общественост в града. В Бургас има 4-5 по-големи компании в бранша.

Сряда е денят, в който понякога се организират минилекции, така наречен Lightning talks, от най-много 7 минути на друга тема, като след това тематиката се дискутира. Специалистите, работещи в BurgasLab, са ангажирани и в образованието на начинаещи IT експерти. " В BurgasLab идват студентите за спомагателни занимания и ние оказваме помощ ", споделя Ели.

От 5 години BurgasLab провежда и BurgasGamеJam, което се организира 3 дни през януари, като надпреварата е част от световната самодейност Global Game Jam, в която вземат участие 50 страни от целия свят. Благодарение на общината и обезпечената от тях локация BurgasLab съумява да резервира 48-часовия хакатон за правене на игри безвъзмезден за участниците.

" Бургас рециклира "

Архитектът Чавдар Ченков е един от съоснователите на " Хамалогика ". Той стои и зад плана " Бургас рециклира ", почнал преди 6 години. Всичко стартира от концепция за събиране на капачки, парите от които да отиват за патерици или инвалидни колички за хора в потребност. Решава се към концепцията да бъдат привлечени децата, като им се изясни за какво пластмасата е нездравословна и не трябва да се хвърля в природата.

Първата самодейност на " Бургас рециклира " са образования от 2 часа в първите класове на четири бургаски учебни заведения. Първата година образованието е чрез театрална сценка. На идната има работилници за пластмаса и хартия, които да покажат на децата, че това са запаси, които могат да се употребяват наново. Появява се клипче, което да покаже на скептичните, че отпадъците в действителност на финала попадат в сепарираща апаратура и биват рециклирани. Всяка година акцията се разраства както във връзка с броя обхванати учебни заведения, по този начин и във връзка с доброволците, въвлечени в самодейността.

Последната самодейност на " Бургас рециклира " е " Устойчива мрежа ". " От тази година мислим в по-широк набор на нещата, с цел да докараме действителна смяна ", споделя Чавдар. Целта е да се включат в по-голяма степен общината, бизнесът, хората. Съществена част от устойчивата мрежа ще са заведенията, които ще работят в посока понижаване на отпадъците, които генерират. Те ще би трябвало да дават отговор на сред 4 и 10 условия. Например водата би трябвало да е единствено в стъклени бутилки, сламките и хартиените чаши да са биоразградими, клиентите да могат да получат гратис вода от чешмата, отпадъците да се събират разделно и така нататък Заведенията също би трябвало да насърчават клиентите да употребяват лични чаши и принадлежности за многократна приложимост, като им дават отстъпка.

" Бургас рециклира " към този момент има удостоверение от 5 заведения, които желаят да се включат в влиятелната устойчива мрежа. Плановете са тя да се разгърне. Да се включат магазини, където можеш да вземеш храната в лични съдове, без торбички, сиренето да се завива в хартия и така нататък Да се прибавят обущари, места за ремонт на електрически уреди и така нататък - все места, където можеш да удължиш живота на дадена движимост, вместо непосредствено да я изхвърлиш. А всички тези места дружно с локациите на контейнерите за разделно изхвърляне на отпадъците и краткотрайните пунктове ще бъдат сложени на обща карта за улеснение на ползвателите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР