Частта от магистрала Струма, на която стана , е един

...
Частта от магистрала Струма, на която стана , е един
Коментари Харесай

Прилича на магистрала, но не е, неяснотите около фаталният участък на "Струма"

Частта от автомагистрала " Струма ", на която стана, е един от първите от този аутобан. Означеният като Лот 0 сектор обгръща трасето от кръговото придвижване при с. Драгичево до разклона за с. Долна Диканя.

Тази част на " Струма " е планувана още в годините на социализма, пусната е в употреба при започване на 2007 година, само че близо 15 години по-късно по този начин и няма статут на автомагистрала, а на високоскоростен път с ограничаване на скоростта от 120 км/ч. Причината е, че трасето не е актувано като автомагистрала, като издаването на акт 16 се бави поради неприключили отчужденията на частни терени. " Дневник " попита Министерството на районното развиване и благоустройството до къде са стигнали те, само че отговор към момента няма.

Историческо строителство

Иначе строителството стартира през 2003 година по времето на държавното управление на Симеон Сакскобургготски. Първоначалните оценки са, че построяването на 18 километровия сектор ще коства съвсем 27 млн. лева При прерязването на лентата при започване на 2007 година от тогавашния министър председател Сергей Станишев и транспортния министър в неговия кабинет Петър Мутафчиев са изхарчени със 71 млн. лева повече.

Основната причина за оскъпяването е, че в началото поръчката е за уголемение на съществуващия път с по още една лента във всяка посока, а в следствие е решено да се направи автомагистрала. Оказва се, че и поради по-голямо навлажняване на почвата от предстоящото е нужно по-сериозно подсилване.

Изпълнител на строителните работи е компания " Булстрой Инженеринг ", в която притежател на 45% от акциите е македонското сдружение " Маврово ". Останалата част от акциите са на " Бизнес мениджмънт с мажоритарен притежател Благой Пишинов.

Кой дава отговор за поддръжката

Що се отнася за поддръжката тя е предоставена на държавното сдружение " Автомагистрали ". Един от уговорките е всяка година да се прави възобновяване на маркировката, всекидневно напролет и лятото.

През април и май Агенция " " Пътна инфраструктура " е упълномощила на " Автомагистрали " това да бъде направено, като държавната компания още веднъж е прибегнала до подизпълнител, който да свърши работата - компания " Битулайт ". През юни обаче всички настоящи поправки по автомагистрали и пътища са спрени от служебното държавно управление, защото плануваните за цялата година 380 млн. лева за такива действия за изхарчени още през първите месеци на годината.

" Дневник " изпрати въпроси до Агенция " Пътна инфраструктура " за това по кое време за последно е правена ревизия на сектора и по кое време са правени освежавания на маркировката и пътната сигнализация, като отговор за момента няма. Повече изясненост по тези въпроси ще даде и инспекцията на образувана през вчерашния ден комисия в Министерството на районното развиване и благоустройството, което е принципал на АПИ. Резултати от нея се чакат през идната седмица.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР