Частните собственици на терени до плажа Корал няма да могат

...
Частните собственици на терени до плажа Корал няма да могат
Коментари Харесай

Евентуалните строежи край Корал ще бъдат ограничени

Частните притежатели на терени до плажа Корал няма да могат да осъществят първичния си план за ваканционно населено място. Евентуално строителство може да има единствено в част от парцела, в която не попадат дюни.

Това изясни зам.-министърът на районното развиване Валентин Йовев пред БНР. Той добави, че " пропуснатите " все още предпазени дюни ще бъдат нанесени в кадастралните карти, а по-късно планът за общ организационен проект на община Царево, в която попада плажът Корал, ще бъде модифициран. Целта е да не се допусне застрояване на дюните, които по закон са предпазени и са държавна благосъстоятелност.

В момента съгласно кадастралната карта целият терен е урбанизирана територия. Като такава е отразен и в плана за общ организационен проект на Царево.

Теренът беше добит преди към 17 години от испанската компания " Ибердрола ". До момента строителство в парцела не е почнало. Срещу възможните капиталови планове от време на време избухва неодобрение и се провеждат митинги.

Промени в проекта

Зам.-министърът изясни в сряда, че първичният план на компанията може да се осъществя единствено отчасти. " Не знам обаче дали някой ще влага нови пари в нещо, което съгласно мен няма да се случи ", разяснява Йовев.

Не е ясно дали страната ще обезщети притежателите за това, че не могат да употребяват парцела. " Законът за устройство на черноморското крайбрежие споделя, че дюните зад плажа също се причисляват към дюните на плажа. Това не е направено нито за Корал, нито където и да е по Черноморието ", разяснява Йовев. Предложение за присъединението на дюните към плажа можело да пристигна от Министерството на туризма. Според него би трябвало да се вземе кардинално решение по какъв начин ще се работи по тези проблеми.

" Аз като поданик не съм склонен да се хвърлят милиони, с цел да компенсираме тези притежатели, които би трябвало да са знаели, че купуват парцел с дюни ", добави зам.-министърът и сподели, че " Ибердрола " е сериозна компания и би трябвало да е проучила добре за какъв терен става дума преди да го купи.

Всичко е законно

Йовев сподели още, че инспекциите на институциите досега не са открили нелегално строителство край Корал. Те бяха инициирани след тъжби за създаване на ограда към парцела на " Ибердрола ". Йовев разяснява, че за тази ограда не се желае позволение за градеж. В същото време тя стопира единствено автомобилния, само че не и пешеходния достъп до плажа. По същия метод стоял и въпросът с изсипаната купчина пръст по пътя към плажа.

" Незаконно строителство няма осъществено. Няма и първи проблясъци ", сподели Йовев. Добави, че бил сюрпризиран от предизвестията за фотокапани за нарушителите, влизащи в частната благосъстоятелност. За тях се разбра в края на предходната седмица, а от сдружението " Да запазим Корал " оповестиха, че внасят тъжба против камерите в Комисията за отбрана на персоналните данни. До момента не е ясно дали в действителност има конфигурирани камери за лов на извършители.

От думите на Йовев се разбра, че той по-скоро утвърждава ограничението на автомобилния достъп до плажа, защото другояче " караваните са на плажа ". Ивицата е без собственик и чистенето ѝ е оставено на съвестта на плажуващите. Според Йовев те събирали отпадъците си, само че ги изхвърляли в околните контейнери, които се обслужвали от община Царево, а за това се правели разноски от общинския бюджет.

Бившият началник на кадастъра бил командирован

Зам.-министърът разяснява и изненадващата промяна на шефа на Агенцията по геодезия картография и кадастър. Наскоро Михаил Киров беше заменен от Виолета Коритарова. Йовев изясни, че Киров на процедура е бил командирован от Ловеч и се е върнал на предходното си работно място, макар че се справил добре със дилемите си.

Единственият проблем бил работата на софийското звено на организацията, където обработката на документи се бави доста. Причината за това бил дребният брой чиновници - 20 души обработвали всички преписки, а дневно постъпвали по 400 такива.

Не е това обаче била повода за промяната на Киров. Каква е тя по този начин и не стана ясно.

В същото време Йовев изясни, че новата шефка - Коритарова, има дълъг опит в организацията и " влиза на скорост ". Основната ѝ задача била да възобнови работата по довършването на кадастралните карти, която на процедура била спряла в последните две години. Причината били обжалвания на публичните поръчки.

Йовев сподели още, че до 2 - 3 години би трябвало да бъде направена и карта на сеизмичния риск.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР