Частните руски наемници Вагнер“ се възползват“ от нестабилността в Нигер,

...
Частните руски наемници Вагнер“ се възползват“ от нестабилността в Нигер,
Коментари Харесай

Антъни Блинкен: „Вагнер“ се възползва от преврата в Нигер

Частните съветски наемници „ Вагнер “ се „ възползват “ от неустойчивостта в Нигер, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен пред BBC. Страната се ръководи от хунта след свалянето на президента Мохамед Базум преди близо две седмици.

Имаше догатки, че водачите на преврата са поискали помощ от „ Вагнер “,  за които е известно, че участват в прилежащо Мали.

Блинкен не счита, че Русия или „ Вагнер “ са подбудили преврата в Нигер, само че Съединени американски щати са обезпокоени, че групата „ вероятно се демонстрира “ в елементи от района на Сахел.

„ Мисля, че това, което се случи и това, което продължава да се случва в Нигер, не беше подбудено от Русия или от Вагнер, а... те се пробваха да се възползват от това. Всяко едно място, на което е отишла тази група е последвала гибел, заличаване и употреба “, сподели Блинкен.

„ Несигурността се увеличи, а не понижа “, добави той. Според него има повтаряне на това, което се е случило в други страни.

Смята се, че „ Вагнер “ има хиляди бойци в страни, в това число Централноафриканската република (ЦАР) и Мали, където групата има доходоносни бизнес ползи, само че също по този начин укрепва дипломатическите и стопански връзки на Русия.

Бойците на частната войска са упрекнати в нарушавания на човешките права в няколко африкански страни.

Въпреки това има спекулации, че армията на Нигер е поискала помощ от „ Вагнер “, защото страната е изправена пред опцията за военна интервенция.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР