Частните болници да провеждат обществени поръчки в случаите, когато финансирането

...
Частните болници да провеждат обществени поръчки в случаите, когато финансирането
Коментари Харесай

Обществени поръчки и в частните болници, ако взимат пари от държава или община


Частните лечебни заведения да организират публични поръчки в случаите, когато финансиране то им е със средства от държавния, общинския бюджет или този на Националната здравноосигурителна каса. Това плануват промени в Закона за публичните поръчки, признати на първо четене от Народното събрание, съобщи Българска национална телевизия.

Според вносителите по този начин ще се уеднакви методът при установяване качеството възложител на обществените и частните лечебни заведения посредством отпадане на условието за типа на собствеността.

Така лечебни заведения, които са напълно частна благосъстоятелност, само че се финансират с повече от 50 на 100 от държавния или общинския бюджет, или Националната здравноосигурителна каса попадат в кръга на възложителите.

Въвеждат се и спомагателни правила при използването на централизираната електронна платформа за възлагане на публични поръчки при издаване на самостоятелните административни актове на възложителите. С поправките в закона, се уголемява обсегът на промените в договорите и рамковите съглашения, които се квалифицират като основни. Целта е да се лимитират случаите на възможни отклонения от в началото подписания контракт.При възлагането на публични поръчки посредством събиране на предложения с публикация са планувани нови благоприятни условия, аналогични на процедурите за възлагане на поръчки на по-висока стойност, като използване на така наречен извърнат ред за възлагане и удължение на периода за приемане на предложения в избрани случаи.

Отпада присъединяване на външни специалисти при реализирания от Агенция по публични поръчки надзор посредством инцидентен избор. Целта на поправката е да в профил установените в практиката недостатъци. Според вносителите от Министерския съвет неналичието на задоволително експерти с нужните професионални познания и опит при поръчки със комплициран и характерен предмет и ниското качество на експертизата води до неефективност на инспекциите.

С измененията в закона се уголемява обсега на промените в контракти и рамкови съглашения, които се квалифицират като основни. Целта на вносителите е да се лимитират случаите на възможни отклонения от в началото подписания контракт. Предвижда се и уеднаквяване на метода за установяване размера на глобите, които Комисията за защита на конкуренцията постанова при определяне на нарушавания. Въвеждат се граници от 1 до 3 на 100 и от 5 до 10 на 100 според от сериозността на нарушаването.

Със 108 гласа „ за “, 1 „ срещу “ и 42 „ въздържали се законопроектът бе признат на първо четене.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР