Частната фирма Орбитал, която е комерсиален партньор на НАСА, успя

...
Частната фирма Орбитал, която е комерсиален партньор на НАСА, успя
Коментари Харесай

Космически кораб “Сигнус” излетя успешно

Частната компания Орбитал, която е комерсиален сътрудник на НАСА, съумя да изстреля сполучливо ракета “Антарес ” с галактически транспортен съд “Сигнус ” на 9-ти януари.

Изстрелването беше извършено от космодрума на остров Уолопс, Вирджиния. Корабът “Сигнус ” ще би трябвало да достави потребен товар за астронавтите на “Международната галактическа станция ”. Това се обрисува да бъде първи редови полет за този галактически транспортен съд. Преди това ракетата “Антарес ” е летяла единствено още два пъти – един път с макет на “Сигнус ” и един път с демонстрационен “Сигнус ”, който сполучливо се скачи със станцията през 2013 година.

 Cygnus launches

Ракетата “Антарес ” с галактически транспортен съд “Сигнус ” излетя на 9 януари 2014 година. Credit: NASA/Bill Ingals

През идващите два дни и половина “Сигнус ” ще организира серия маневри, които ще изведат кораба на верния път за среща със станцията. Ако всичко е наред, астронавтите от Експедиция 38 ще изпозват роботизираната ръка “Кенадарм ”, с цел да захванат кораба и с цел да го прикачат към модула “Хармъни ”.

“Сигнус ” ще остане прикачен към “Международната галактическа станция ” доникъде на февруари, когато ще бъде разкачен от нея и потънал в Тихия океан. След края на полета на “Сигнус ” ще последва нов полет на частен транспортен съд – този път това ще е “Драгън ”, корабът на компания СпейсЕкс.

Напомням на читателите, че след пенсионирането на галактическите совалки през 2011 година НАСА разчита на комерсиални превозвачи, които да доставят потребен товар и хора до “Международната галактическа станция ”. Вече има две частни компании с ракети и галактически кораби – Орбитал с ракета “Антарес ” и транспортен съд “Сигнус ” и СпейсЕкс с ракета “Фолкън 9 ” и транспортен съд “Драгън ”, които могат да доставят потребен товар.

Все още следва обаче частна компания да стартира да изстрелва освен потребен товар, само че и хора в космоса.

За повече информация по отношение на полета на “Сигнус ”: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР