Частично бедствено остава положението в над 70% от населените места

...
Частично бедствено остава положението в над 70% от населените места
Коментари Харесай

Пороите в Смолянско нанесоха поражения на Римския мост и Ягодинската пещера

Частично бедствено остава ситуацията в над 70% от обитаемоте места в област Смолян. Общините Баните и Мадан останаха без ток, спешни екипи работят непрекъснато за отстраняването на повреди в над 200 села.

На доста места труднодостъпният терен обаче пречи на екипите. Установени са 14 счупени стълба от електроразпределителното сдружение в региона. Екипите на гражданска отбрана също са се отзовали на десетки сигнали. Има и проблеми с водоснабдяването, оповестява БТВ.

Предстои укрепването на пътя към Девин, който е пред срутване. За да се реши казусът, би трябвало да се построи над 100-метрова подпорна стена.

Работи се и върху сектора край Широка лъка. Усложнена е ситуацията край Триград, където багерът, укрепителен пътя, падна в реката. За благополучие, багеристът не пострада и е в положително положение, само че трасето стана още по рисково. На процедура, четири села останаха откъснати от света, в това число и пещерата Дяволското гърло.

Туристическата инфраструктура е изцяло унищожена, има и огромни материални вреди. Отнесена е електрическата инсталацията, парапетите са разрушени, виждат се клони на над 30 метра височина, а зимуващите над 60 хиляди прилепи са напуснали пещерата.

Докато трасето към селата Жребово, Кестен, Водни пад и Триград се обезопаси, се обезпечава единствено най-важното – вода, храна и здравна помощ.

Римският мост край Ягодинската пещера, както и самата пещера, също са съществено потърпевши. 

" Ще трябват много средства, с цел да се възвърне. Римският мост е на над 300 години. В пещерата вредите са много огромни – не можем да запалителен осветлението. Първо ще би трябвало водата да се оттече, с цел да забележим тъкмо какви са вредите “, описа екскурзоводът Стефан Кукунджиев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР