Част от укрепените вече откоси по ски пътя на Бъндеришка

...
Част от укрепените вече откоси по ски пътя на Бъндеришка
Коментари Харесай

Екозащитници обвиниха МОСВ, че замазва нарушения по ски път край Банско


Част от укрепените към този момент откоси по ски пътя на Бъндеришка поляна

Екоминистерството продължава да замазва нарушавания в ски зоната " Банско " в националния парк " Пирин " като е разрешило осъществяването на сеч на повече от половин декар гора за подсилване на прокаран непозволено ски път от концесионера " Юлен ". Това сигнализираха от Коалицията от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България “ в сряда.

Природозащитниците осведомят, че в писмо от 9 октомври 2017 година на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков до управленията на концесионера на ски зона Банско " Юлен “ и на дирекцията на Национален парк Пирин се утвърждава санирането на откос А1 от ски пътя от Бъндеришка поляна до Банско, вследствие на което ще се изсече гора върху 528 м2.

Проблемът е, че ски пътят от Бъндеришка поляна до Банско не попада в концесионния контракт за ски зона Банско в Национален парк Пирин. Липсва и в в този момент настоящия проект за ръководство на Национален парк Пирин, показват от екокоалицията.

Ски пътят е ситуиран на процедура върху туристическата пътека от Банско за хижа Бъндерица, само че е уголемен с булдозери, тук-там до 30 метра. Това е налагало да се просекат скатове на най-малко три места. Тези скатове са стръмни и ерозират елементарно. За да се укрепят, се отстранява гора и се стабилизират с железни скари и по други начини, изясняват природозащитниците.

Само последното подсилване съгласно документите от екоминистерството ще докара до премахването на половин декар гора в Национален парк Пирин. Самите просечени скатове са фактически рискови за туристите и скиорите, добавя обединението. Нейна инспекция открила, че сходно подсилване на един от скатовете е осъществено през 2016 година, а на различен – през лятото на 2017 година Съответно на тези две места върху близо 2 декара към този момент няма гора.

" Всички тези укрепвания нямаше да се постановат, в случай че не е бил построен ски пътят от Бъндеришка поляна за Банско. Те са следващото образно доказателство, че в Национален парк Пирин през годините страната е разрешавала да се случват неща, които не са позволени публично, а по-късно ръководещите са ги замазвали по разнообразни способи ", написа в изказването на организацията.

Тя напомня, че през 2010 година самото Министерство на околната среда и водите след геодезични проучвания съобщи, че ски зона Банско заема с 650 декара повече от позволеното по концесия. Концесията за ски зона Банско е за сеч и създаване на писти и уреди върху повърхност от към 1000 декара. Съответно през 2010 година ски зоната заема две трети повече повърхност поради по-широки от позволеното просеки за писти и лифтове. Видно е, че през идващите 7 години гора към ски зоната продължава да изчезва.

Коалицията упорства за ново публично премерване на ски зоната и добавя, че ще бъде сигнализирана и прокуратурата за строителните работи в Националния парк " Пирин ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР